• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Paprene cene u najotmenijem delu Hrvatske: Kvadrat iznad 5.000 evra, Dubrovnik na drugom mestu

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 2
Opatija, panorama grada Foto: Milena Đorđević

Cene stanova u primorskom gradu Opatija, koji važi za jednu od najelitnijih destinacija u Hrvatskoj, u proseku su porasle na više od 5.000 evra za kvadrat. Drugi najskuplji hrvatski grad za kupovinu stana je Dubrovnik, gde su prosečne cene kvadrata nešto niže od ovog iznosa.

Najskuplji grad u kontinentalnom delu Hrvatske i dalje je Zagreb, sa prosečnom cenom kvadrata u oglasima od 2.973 evra, a zagrebačke cene su porasle za 0,2 odsto u odnosu na oktobar, prenosi Poslovni dnevnik, pozivajući se na analize cena stanova sa domaćeg sajta za nekretnine.

U gradovima kao što su Osijek i Slavonski Brod, prosečna cena kvadrata je u novembru iznosila 1.822, odnosno 1.836 evra. Među jeftinije hrvatske gradove spada Karlovac, gde je moguće kupitinekretninu po prosečnoj ceni od 1.355 evra po kvadratu.

Inače, u poslednje vreme se dosta spekuliše o cenama kvadrata u Hrvatskoj, posebno otkako su stranci povukli ručnu u pogledu kupovina. Postavlja se pitanje da li su naše komšije precenile svoje tržište nekretnina?

Analize pokazuju da je oprez stranih kupaca je, pre svega, proistekao iz ekonomske situacije u matičnim zemljama, a tek je onda posledica rasta cena nekretnina u Hrvatskoj. Ipak, stanovi najpre ostaju problem za "lokalce", kao i u Srbiji.

Podsećamo vas i na paprenu cenu stana od 36 kvadrata u Splitu, za koji vlasnik traži čak 306.000 evra, a sve se dešava u momentu kada Hrvati tvrde da "nikada nije bilo teže doći do svog stana".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    9. januar 2024 | 17:04

    A što bi to nas interesovalo, oni su nas oterali popalili sve naše, sigurno neće Srbi tamo da kupuju bilo šta. Još jednom, što to uopšte objavljujete? Sem naslova nisam nista ni pročitao kao i uvek kada su oni u pitanju

  • Перагеније

    9. januar 2024 | 14:59

    "delu Hrvatske" - ОПАТИЈА је и Истри, стари италијански град Abbazía. А Дубровник је у Далмацији.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>