• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sara je izgradila kućicu na vodi, ali nije prošla jeftino: Proverili smo koliko koštaju splavovi na Savi

B. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

S jedne strane - izolacija, a s druge strane prednosti mirnog života... Kako vam se dopada ova ideja?

  • 1
kuća na vodi Foto: Shutterstock

Za par koji uživa u vodenim sportovima i koji je većinu svojih ljubavnih izlazaka imao na jezeru Fontana u Severnoj Karolini (SAD), plutajuća kuća je bila savršena ideja kao mesto za dom. Prema rečima Sare Špiro (27), za Biznis Insajder, oduvek je maštala da živi u plutajućoj kućici i pitala se šta treba da uradi u životu kako bi ostvarila taj san.

Na sreću, Špiro je uspela da ostvari svoj san, zajedno sa dečkom Brendonom Džounsom (40). Pazarili su svoj dom iz snova na vodi pre tri godine, ali su morali potpuno da ga renoviraju. Ono što je ostalo u originalu jesu krov i stubovi, a skoro sve drugo je izmenjeno.

Nakon dve godine, par iz Amerike je imao priliku da izgradi novu, veću plutajuću kuću, što im je - kažu - omogućilo da iznajme svoju prvu, manju plutajuću kućicu i tako zarade dodatni novac... Ali, ubrzo su je prodali.

Zašto? Shvatili su da oni više nisu vlasnici, jer za izgradnju nove plutajuće kuće na jezeru Fontana postoje stroga pravila, kojim upravlja Uprava doline Tenesija. U njihovom slučaju, postojala je dozvola za postojanje plutajuće kuće na određenom mestu na jezeru, ali stara struktura više nije postojala. Sve što je par trebalo da uradi je da kupi dozvolu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Brandon, Sarah, & Iko (🐕) (@keepingafloatwiththejoneses)

Sve u svemu, Sari i Brendonu je bilo potrebno samo dva meseca da izgrade svoju novu plutajuću kuću od 30-ak kvadrata, plus nekih 37 m2 pristaništa napolju.

Prema proceni, Sara i Brendon su potrošili oko 90.000 dolara na izgradnju svoje plutajuće kuće, a osim naknade za dozvolu, moraju da plaćaju još 5.000 dolara godišnje za vez. Inače, naknada za vez varira u različitim američkim lukama, u zavisnosti od pogodnosti koje nude, tako da se treba raspitati i o tome.

Sara kaže da je logistika, odnosno obezbeđivanje i transport građevinskog materijala bilo najizazovniji deo projekta. Ono što je mana ovakvog načina života, jeste izolacija, tako da ako vam treba nešto hitno iz prodavnice - moraćete bolje da se organizujete.

S druge strane, ovim zaljubljenicima u prirodu i vodu prija miran život na vodi.

- Sviđa mi se to što bez obzira šta radite, možete pogledati kroz prozor i imati ovaj super miran pogled — čak i ako samo perete suđe -kaže ova mlada devojka, mada priznaje da ovaj način života nije za svakoga.

- Pretpostavljam da to zavisi od osobe do osobe, ali za nas je ovo idealno za život. Mi se nikada ne bismo vratili nazad. Ovo je bolje od života na kopnu - dodala je ona.

Reka Sava, Most na Adi, Sava, Beograd Foto: Andrej Nihil

Kako se kreću cene splavova u Srbiji?

Ukoliko vas zanima ovakav stil života, znajte da je moguće da ga izgradite i u Srbiji, budući da na Savi ima mnogo splavova i kućica kraj reke, i to moderno opremljenih, tako da zadovolje sve zahteve kupaca.

Naišli smo na oglas za jedan takav splav, udaljem oko 4 km od okretnice tramvaja u Bloku 45, koji se prodaje za čak 65.000 evra. Ali, kako se navodi, "splav se prodaje sa splavnim mestom i kompletno uređenom i ograđenom obalom (placem) od 7 ari".

Takođe, nov splav sa mestom možete naći za 40.000 evra, a ova konkretna lokacija na Savi je između Ostružnice i Umke. "Splav je potpuno nov i nikada korišćen, kao i kuhinja i kupatilo u njemu. Idealan za odmor i iznajmljivanje", navodi se u oglasu, a vlasnik ga prodaje jer ide u inostranstvo.

Neka prosečna cena splavova na Savi je oko 30.000 evra, ali to, opet, zavisi od kvadrature, pozicije, uređenosti.

Recimo, jedan splav udaljen samo 2 km od Ade prodaje se za svega 27.000 evra, a perfektno je uređen, zato što se vlasnik hitno seli.

"Širina splava 7,6 metara, dužina 8,8 metara, ima klimu, kamin, zidovi su odlicno izolovani, kao i krov, izolovan je i pod, premijum neuništiva vinil podna obloga komercijalne klase; splav je na 74 atestirana plastična dvokomorna pontona sa atestom i fakturom (2021), a pored je mesto za čamac, kuhinja sa novim Bos*h frižiderom sa zamrzivačem, kupatilo, spoljni tuš, krevet trosed...", navodi se u oglasu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    24. januar 2024 | 09:10

    Imati splav nekada je bilo lepo, a sada su nabijeni jedan do drugog i nema više tog gušta.Sa druge strane baš zato što je preterano i maltene ne možeš prići ni videti reku, a mnogi su se namestili na recimo vodozahvatima, bez ikakvih standarda,registracije, propisa, koji struju i vodu vuku sa bandera i javnih česmi ili se kače na bunare vodovoda, dolazi vreme da se ta situacija uredi.Niko ko ima splav nema rešenje o postavljenju tog plutajućeg objekta.Samim tim prodaja mesta koje je on polulegalno ili nelegalno zauzeo ne vredi mnogo i pitanje je samo vremena kada će doći do uređenja i regulisanja određenog dela obale, a samim tim idu nameti koje ne mogu svi platiti.Što je i u redu, jer zakup gradske lokacije, pogotovo na reci mora da se plati, a mora i da se reguliše određenim standardima, kako bezbednosnim tako i ekološkim i administrativnim.I neće moći svako da ima splav, već samo oni koji imaju veći višak novca da ispune sve te uslove.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>