• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nameštena kuća uz koju dobijate čak 4 hektara zemlje za samo 35.000 evra: Moguća je i subvencija države

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kuća se prostire na 106 m2, i u njoj se nalazi dnevna soba sa kuhinjom, tri spavaće sobe, kao i kupatilo

  • 0
Prodaja nekretnina Printskrin: TikTok/nekretnine heroldo

Na internetu osvanuo je oglas u kojem se nudi kompletno seosko domaćinstvo sa 4 hektara zemlje, i to za svega 35.000 evra. Kako se navodi, kuća sa imanjem nalazi se u u Tečiću u Rekovcu.

Sama kuća prostire se na 106 m2, i u njoj se nalazi dnevna soba sa kuhinjom, tri spavaće sobe, kao i kupatilo. Tu je i prostrana terasa koja je renovirana. Sama kuća je oružena prostranim zelenilom na 10 ari placa.

Ipak, ono što je mnogima privuklo pažnju jeste da se uz imanje dobija i 4 hektara zemlje, kao i dva ekonomska objekta od 70 m2.

Pomoć države

Kako je ranije najavljeno, za program kupovine seoskih kuća sa okućnicom opredeljeno je 500 miliona dinara. Tokom trajanja prethodnog programa obezbeđeno je čak 10.000 odraslih i dece, a useljeno je 2.650 kuća.

Na inicijativu Ministarstva za brigu o selu, Vlada Srbije usvojila je uredbe o utvrđivanju tri programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, kupovinu mini buseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva i organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“ na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu.

Kako da se prijavite?

Seoskom kućom sa okućnicom u okviru Programa smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću.

Subjekti koji mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom su punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju sledećim kategorijama: pojedinac, samohrani roditelj, bračni par, vanbračni partneri.

Sistem je jednostavan: zainteresovani samostalno bira kuću u delu Srbije za koji se odluči, a vrednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu.

Sledi potpisivanje ugovora kod javnog beležnika. Mogu da konkurišu punoletni građani Srbije ne stariji od 45 godina, koji ne poseduju nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta). Pored ostalog, uslov je i da nisu u prethodnih pet godina prometovali - prodali nepokretnost.

Neophodno je da kuće imaju struju, vodu, kanalizaciju (septičku jamu), a da selo ima bar jedan od objekata društvenog standarda (prodavnicu, poštu, ambulantu, školu...).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>