• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Za 2 godine mi rata skočila 200€, robijaću još samo 27": Pitali smo Srbe koliko im znači ograničenje kamate

Vreme čitanja: oko 3 min.

U septembru prošle godine, Narodna banka Srbije pomogla je da se smanji pritisak na dužnike, donoseći Odluku o privremenim merama za banke

  • 0
Nekretnine stan novac evri pare par razmislja kupovina nekretnina stana Foto-kolaž: Shutterstock, A.Nalbantjan

Veliki broj Srba zadužio se pre par godina po povoljnim uslovima, onda je usledila pandemija koronavirusa, inflacija je učinila svoje, a pojedincima su rate za stambene kredite skočile i za 200 evra.

U septembru prošle godine, Narodna banka Srbije pomogla je da se smanji pritisak na dužnike, donoseći Odluku o privremenim merama za banke.

Podsetimo, tom Odlukom ograničeno je da kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto, dok se oni koji se zadužuju po fiksnoj kamatnoj stopi nominalna kamatna stopa ne može prelaziti 5,03 odsto.

Ova odluka trenutno važi do 31. decembra, a koliko znači, pitali smo upravo one Srbe kojima su rate značajno skočile.

"U trenutku kada sam uzimala kredit pre dve godine, rata je okvirno bila 340 evra, da bi skočila na skoro 540 evra, a onda je ograničena na 365", priča Snežana Jovanović za Telegraf Biznis.

- U prvi mah je bilo veliko olakašanje, ali sada sa brojnim poskupljenjima će vrlo verovatno i to postati neizdrživo. Ipak, šta je tu je, robijaću još samo 27 godina. Pa ko se kako snađe - dodaje.

Nekima je smanjenje bilo manje osetno, ali im je ulivalo preko potrebnu sigurnost.

- Rata nam je bila 22.000 dinara, a sada je 17.000. Znači nam u smislu sigurnosti jer smo se plašili da će taj rast ići dalje od te 22.000 dinara. Čak nam više znači ta sigurnost da rate neće ići još više nego samo smanjenje - priča nam Milan Petrović.

Drugi su pak iskoristili priliku da se po ograničenim kamatama zaduže po prvi put.

- Iako su mi mnogi savetovali da uzmem kredit sa varijabilnom kamatnom stopom, ubeđujući da će kamata padati, nisam smela da rizikujem i odlučila sam se za fiksnu kamatnu stopu od 5,03 odsto na 25 godina - kaže za Telegraf Bojana Savić.

S obzirom na to da je donešena Odluka dala dobre rezultate, a da se situacija sa inflacijom smiruje, bilo je upitno da li će NBS produžiti odluku nakon isteka ograničenja, međutim Nacrtom Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga potvrđeno je da bi ograničene kamatne stope mogle da se produže do 31. decembra 2026. godine.

"Kada je reč o stambenim kreditima na novoodobrene kredite s fiksnom i promenljivom kamatnom stopom, primenjivalo bi se ograničenje koje odgovara prosečnoj ponderisanoj kamatnoj stopi za te kredite uvećanoj za jednu petinu (20%). Budući da je zahvaljujući privremenoj meri Narodne banke Srbije prosečna ponderisana kamata stopa na evro indeksirane stambene kredite oborena na 4,53% (stanje u julu ove godine), prilikom odobravanja novih stambenih kredita nominalna kamatna stopa ne bi mogla da bude veća od 5,44%. Kada je reč o postojećim kreditima s promenljivom kamatnom stopom, na koje se odnosi privremena mera koja ističe u decembru ove godine, predloženo je da za njih važi ograničenje kamatne stope od 5% sve do 31. decembra 2026. godine (prelazna odredba Nacrta zakona), nakon čega bi i za ove kredite važilo ograničenje koje važi i za novoodobrene – prosečna ponderisana stopa uvećana za 20%. Razlog za to prelazno rešenje jeste da se prestankom primene privremene mere spreči veći, nagli rast kamatne stope kod postojećih stambenih kredita", stoji u Nacrtu.

Koliko vi trenutno plaćate ratu za kredit i koliko vam znači ograničenje? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Video: Poklanja dve kuće, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Ljiga, uslov je samo jedan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>