• 0
 ≫ 

NBS upozorava: Niko vam tek tako ne može dati kredit ili uzimati depozit

 ≫ 

Iz NBS podsećaju da je Zakonom o bankama propisano da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica

  • 0

Narodna banka Srbije je upozorila građane na rizike kojima se izlažu ukoliko uzimaju pozajmice ili deponuju novčana sredstva kod privrednih društava, koja bez dozvole NBS neovlašćeno pružaju bankarske usluge.

- NBS je, vršeći svoje funkcije propisane zakonom, uočila da se jedan broj privrednih društava bavi unovčavanjem čekova uz naplatu provizije, kao i isplatom određenog iznosa novčanih sredstava u zamenu za sredstvo obezbeđenja (nakit, motorna vozila, nekretnine i druge vrednosti) i uz određeni iznos kamate - saopštila je centralna banka.

Takođe, dodaje se dalje, jedan broj privrednih društava nudi građanima investiranje novčanih sredstava uz reklamu u kojoj se garantuje isplata dobiti.

- S tim u vezi, ukazujemo da pružanje ovih usluga predstavlja zapravo neovlašćeno kreditiranje, odnosno neovlašćeno primanje depozita -

Iz NBS podsećaju da je Zakonom o bankama propisano da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom.

Tim zakonom je određeno da je banka akcionarsko društvo sa sedištem u Republici Srbiji, koje ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i obavlja depozitne i kreditne poslove.

Banka, bankarstvo, salter, placanje

Foto: Shutterstock

- Ukazujemo da je obavljanje delatnosti kreditiranja bez izričitog zakonskog ovlašćenja ili primanja depozita bez dozvole Narodne banke Srbije zakonom predviđeno kao krivično delo -

Dakle, samo banka koja ima dozvolu za rad izdatu od strane NBS može da se bavi davanjem kredita i primanjem depozita.

Pod određenim uslovima i uz prethodnu dozvolu NBS, kredite radi izvršavanja platnih transakcija, mogu odobriti i platne institucije i institucije elektronskog novca.

Pored toga, na osnovu zakonskog ovlašćenja, kredite mogu odobravati i neke druge institucije, kao što je Fond za razvoj koji može odobravati kredite radi podsticanja razvoja privrednih subjekata, napominju iz NBS.

- Smisao ove zakonske odredbe je da se zaštite depoziti građana i spreči da se ovim poslovima bave lica koja ne ispunjavaju minimalne kadrovske i tehničke uslove i ne raspolažu kapitalom kojim garantuju povraćaj novca, niti ih kontroliše institucija specijalizovana za nadzor u oblasti finansijskog poslovanja - objašnjavaju iz centralne banke.

Banka, rukovanje

Foto: Pixabay

Građani depozite mogu poveravati, kako ističu, samo bankama čiji rad kontroliše i nadzire Narodna banka Srbije, pri čemu banke moraju da ispunjavaju visoke kriterijume za osnivanje i rad.

U saopštenju se ukazuje i na to da su svi depoziti građana položeni kod banaka osigurani do iznosa od 50.000 evra, što pruža dodatnu sigurnost građanima i utiče na jačanje finansijske stabilnosti.

- Ukazujemo građanima da ako novčana sredstva poveravaju ili pribavljaju od privrednih društava koja nemaju dozvolu za rad NBS, postoji značajan rizik da neće svoja sredstva povratiti ili da će njihovo poverenje biti zloupotrebljeno. NBS u takvoj situaciji nije u mogućnosti da štiti njihova prava i interese jer nema ovlašćenja da vrši kontrolu poslovanja takvih privrednih društava. Takođe, građanima će biti onemogućeno ili bitno otežano da svoja prava zaštite i pred sudom budući da su ugovori koji su protivni prinudnim propisima ništavi - navodi se u saopštenju.

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari