• 3

Makedonci ne mogu da plate račun u kešu veći od 500 €, buna među privrednicima i trgovcima

Makedonski trgovci misle da će im ova promena uticati na promet

  • 3

U Makedoniji od sutra neće biti dozvoljeno plaćanje gotovinom u iznosu većem od 500 evra. 

Kako piše Faktor, to je obaveza Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u kojem je prošle godine posebnim propisom ograničen iznos gotovinskih plaćanja.

To znači, precizira faktor, da ukoliko neko ode u prodavnicu bele tehnike i izabere proizvod koji košta 35.000 denara, nećete biti u mogućnosti da ga plati u gotovini, već samo karticom.

Međutim, tamošnji trgovci se žale da će ova odluka da smanji njihov promet jer je prag nizak. Reagovale su i privredne komore, ali zakonodavac nije popustio.

Smanjenje maksimalnog iznosa dozvoljenog za plaćanje nastao je kao potreba da se trgovci i država zaštite od crnog tržišta i nova sumnjivog  porekla.

U januaru je taj iznos prvo pao sa 2.000 na 1.000 evra, a od sutra će taj prag biti smanjen na samo 500 evra.

I u Srbiji je na snazi Zakon o sprečavanju pranja novca, tako se isplate do iznosa od 150.000 dinara dnevno vrše bez podnošenja na uvid dokumentacije.

Dok pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost podizanje gotovog novca u iznosu većem od 1.500.000 dinara to najavljuju banci tri dana ranije.

(Telegraf Biznis/Faktor.mk)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cacanin

    Ako država hoće da uvede red u radu na crno je ukidanje gotovine. Ja bi spustio granicu na 100 €. Ukinuo keš i samo kartica ili ček. Smanjio bi poreze i doprinose sa sadašnjih 63% na bar 40-45% i ubeđen sam da bi u roku od 6 meseci rad na crno pao ispod 10%. Gastarbajteri bi morali da unesu novac preko računa a advokati, pevačice i lekari da prijave prave prihode . Veoma prosto se reguliše rad na crno i utaja poreza. E sada kome sve to nije u interesu ja ne znam kome to ne odgovara ? PS: zaboravih da pomenem popove ;)

  • Bilans

    Ma najbolje da uvedete prinudnog upravnika da raspolaze nasim novcem i karticama. Ustvari da plata direktno lijeze na njegov racun. Tako cete smanjiti i nezaposlenost.

  • Cika Velja

    Izuzetno hrabro od Makedonaca...i naravno i pametno,tako da bi trebalo uvesti u zakon i placanje gotovinom pri kupovini polovnih automobila,zemljista...jer ko zna iz kog izvora novac dolazi?!?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke