• 1

Neprijatna situacija: Kako je jedna od najvećih banaka "preveslala" gošću iz Sarajeva

I to ne na bilo kom bankomatu, nego jedne od vodećih u zemlji

  • 1

Otkada to jedan evro vredi 6,85 kuna?! Iako takvo strmoglavljivanje jedinstvene evropske valute još nigde nije zvanično objavljeno, to je kurs koji se uredno primenjuje u Hrvatskoj.

I to ne u kakvoj divljoj menjačnici ili kod švercera s nogu, već na bankomatu jedne od vodećih hrvatskih banaka. Svemu tome svedoči turistkinja iz  Bosne i Hercegovine. Mesto radnje je Split, njegov strogi centar, piše Slobodna Dalmacija.

- Čim sam se prošli četvrtak iskrcala iz autobusa, išla sam da potražim bankomat. I ovoga puta, već po nekoj navici, odabrala sam onaj u vlasništvu banke koja je u sestrinskom odnosu preko zajedničkog stranog vlasnika s mojom bankom u Sarajevu. Unela sam iznos od hiljadu kuna, za šta je terećen moj tekući račun u konvertibilnim markama. Mogla sam da odaberem isplatu u evrima, ali ja sam se zbog praktičnosti i dobrih ranijih iskustava odlučila za isplatu u kunama - kaže ova žena iz Sarajeva

U prvi tren nije shvatila kursnu igru, već tek kada je kasnije sela da popije kafu i latila se kalkulatora.

- Za 145,98 evra, koliko mi je skinuto nakon konverzije iz KM, dobila sam hiljadu kuna. Kada se to podeli, ispada da jedan evro vredi 6,85 kuna. Da ne bi bilo zabune, problem nije bio u prvom koraku i pretvaranju maraka u evre, gde je primenjen zvanični odnos od 1,9558 KM za jedan evro, već upravo u pretvaranju iz evra u kune. Odmah sam otišla na web-stranice banke, pa potom i Hrvatske narodne banke, gde je uredno za taj dan bio naveden kurs od 7,3 kuna za jedan evro. Ništa mi nije bilo jasno, osim da sam zakinuta - istakla je sagovornica lista.

Predočila je isplatni listić s bankomata na kojem velikim slovima stoji da je provizija 0,00 odsto.

- To me je najviše iziritiralo jer je u mom slučaju, a verovatno i stotina drugih, jasno da ta banka uzima osam odsto naknade za menjačke poslove. Ako je tako, a očigledno da jeste, onda bi to trebalo jasno i da piše, a ne da nas vuku za nos - ogorčena je, kao i zbog činjenice da je godinama važila jedna praksa, a onda bez velikih najava prešlo se na drugu. Naravno, u interesu banke.

- Idući put ću poneti evre i pravo kod švercera. Tamo me barem neće praviti ovolikom budalom – poručuje Sarajka.

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momir

    26. jun 2019 | 15:10

    Koga ti foliras si trebala zamjeniti u kune a onda to pretvoriti u Dje ba zapelo, ovako ispada da si od 145 eura dosla na 100 Daj sta das.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>