• 4

Izvesno povećanje - za koliko će tačno skočiti penzije posle uvođenja švajcarske formule?

Primena švajcarske formule do kraja godine značiće povećanje penzija za oko šest odsto

  • 4

Penzije će biti povećane, dok je izvesno i povećanje plate, koje će, međutim, biti bazirano na diskrecionim odlukama vlade, što nije dobro, izjavio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov za današnji Blic.

On kaže da će planirano ponovno uvođenje švajcarske formule za usklađivanje penzija omogućiti da se vrati uređeno stanje penzijskog sistema, gde će penzioneri i radnici moći da računaju na redovna i predvidiva povećanja penzija svake godine.

- Konkretno, primena švajcarske formule do kraja godine značiće povećanje penzija za oko šest odsto - precizirao je Altiparmarkov.

Kako je naveo, izvesno je i povećanje plata, ali zbog neuspeha u sprovođenju reformi platnih razreda, povećanje zarada će se i dalje bazirati na diskrecionim odlukama vlade.

- To nije dobro i to nam je podsetnik da nisu baš svi elementi fiskalne konsolidacije uspešno sprovedeni - kaže Altiparmakov.

On je izrazio zabrinutost i zbog toga što su za ovu godinu predviđena brojna zaduživanja koja nisu investicione prirode.

- Tako je planirano da od Svetske banke uzmemo čak sedam kredita od ukupno pola milijarde dolara - i nijedan od njih nije za investicije u infrastrukturu - naveo je Altiparmakov.

Prema njegovime rečima, Srbija se po uslovima zaduživanja trenutno nalazi na nivou zemalja regiona koje su već ušle u EU.

Međutim, kako dodaje, i nakon završetka fiskalne konsolidacije, Srbija raste vidno sporije od regiona.

- Tako je naš privredni rast u prvom kvartalu 2019. bio 2,5 odsto naspram 4,3 odsto rasta drugih zemalja istočne Evrope - napominje Altiparmakov.

(Telegraf Biznis/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>