• 0

Kešles država - banke više ne primaju keš, račune plaćaju telefonom

Šveđani sve manje koriste novac u svakodnevnom životu

  • 0

U poslednjih nekoliko godina eksploziju bezgotovinskih transakcija izazvala je platforma i aplikacija Swish za novčane transakcije među građanima, koju je pokrenula grupa švedskih banaka.

Švedska je država koja je otišla najdalje u bezgotovinskom načinu života, a tome svedoči i činjenica da više od polovine banaka uopšte ne prima gotovinu. Neke procene govore da bi do 2030. godine Švedska u potpunosti mogla da raskrsti s gotovinom.

Skoro 40 odsto Šveđana je 2010. izjavilo da su najnoviju kupovinu platili u gotovini. Do 2018. godine taj procenat se drastično smanjio na 13 procenata, prema podacima Centralne banke Švedske.

Kada je reč o tome koji način plaćanja preferiraju, Šveđani većinom dele mišljenje da je to plaćanje karticom. Međutim, mnogi su istakli i probleme sa kojima se stranci suočavaju u bezgotovinskom društvu.

Swish, mobilni sistem plaćanja, postao je široko prihvaćen u Švedskoj sa više od šest miliona korisnika. Zapravo, neke ustanove prihvataju samo Swish kao oblik plaćanja, a popularan je kod manjih preduzeća ili na tržištima. Iako se Swish može povezati sa bankovnim računima sa 12 najvećih švedskih banaka, nije moguće povezati ga sa stranim računom.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke