• 0

Ledena šefica "overila" novčanice evra

Lagard je novčanicu potpisala na ceremoniji održanoj u sedištu ECB-a u Franfurtu, nekoliko sedmica nakon što je počeo njen osmogodišnji mandat

  • 0
Kristin Lagard Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Nova predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard stavila je svoj potpis na novčanice evra, valute koju je nazvala "najopipljivijim simbolom evropskih integracija".

Kristin Lagard Foto: Tanjug/AP

Ona je istakla da potpisivanje novčanica nije samo proceduralni zadatak, već da su te novčanice deo ekonomije, identiteta i kulture evrozone te da ECB ima ogromnu odgovornost da osigura poverenje u njih.

Kristin Lagard Foto: Tanjug/AP

Svako izdanje novčanica evra nosi potpis aktuelnog predsednika ECB, a Lagard je četvrta po redu. Trenutno u platnom prometu cirkuliše najviše onih na kojima se potpisao Mario Dragi, čiji je mandat okončan prošlog meseca.

Lagard je izjavila da se 79 posto transakcija u evrozoni izvršava u kešu te da je u prometu 23 milijarde novčanica vrednosti 1,26 biliona evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>