• 1
 ≫ 

Kako objasniti baki šta je "spam" kada joj se na ćirilici obrati ugledni "bankar" i ponudi milione

 ≫ 

I dalje ima onih koji nasedaju na ovakve prevare, a ugroženi su stariji korisnici, koji se tek susreću sa elektronskom poštom

  • 1
žena, laptop, šok, iznenađenje, rezutati, mejl, Foto: Shutterstock

Tačno 7 miliona funti obećanje je za lakoverne korisnike interneta, koji su dobili "diskretan" mejl od izbesnog Harisa Tompsona, na srpskom jeziku i ćiričilnom pismu, sa detaljnim instrukcijama kako treba da se ponaša. U pitanju je, naravno, klopka, ali Ana P. (68) iz Beograda umalo da se u nju uplete.

Kako je ispričala za naš portal, nju je unuk od svega 17 godina jedva ubedio da odustane.

- Ali, ljudi, 7 miliona funti. Taj čovek mi se lepo predstavio, objasnio je gde radi i zašto mu je potrebna moja pomoć. Sve je zakonski pokriveno, niko ne bi bio kriv - počela je priču Ana.

Ono što nije znala jeste da dnevno na adrese širom sveta stižu milioni takvih mejlova, pa onaj ko se "upeca" i pošalje svoje podatke predao se đavoljoj igri kradljivaca podataka, pošiljaoca malvera i predatora na vaše bankovne račune.

I uznapredovali su - ne samo što su "naučili" srpski (iako je na osnovu grešaka očigledno da je reč o Google Translate programu), oni su dali detaljne podatke o sebi i objašnjenja kako možete da se okoristite od nečije mahnacije, a da pritom ne odgovara ni za šta.

Malo lakovernosti, gramzivosti i mnogo nepoznavanja interneta izazov je za sve veći broj starijih korisnika koji pristupaju mreži.

Tomas Harison mejl spam Printskrin: Gmail

- Čovek mi se lepo predstavio, sve je detaljno objasnio. Rekao je koja je njegova funkcija u banci, koja je adresa i naziv te banke u Londonu... Rekao je kako je tokom revizije otkrio bankovni račun stranca sa 17.500.000 funti, a pošto račun nije dugo bio aktivan, on je pronašao njegovog vlasnika, izvesnog Davida Andersona koji je sa porodicom poginuo u avionskoj nesreći Atlas Džeta... Pošto niko ne zna za taj račun, gospodin je predložio da se ja javim kao vlasnica, pošto sam takođe stranac, da bi banka bez problema celu sumu prebacila na moj račun, a ja bih garantovala da ću taj novac da vratim njemu, s tim što bi meni ostalo čak 40 posto. U suprotnom, te pare bi propale, tj. postala bi javna sredstva - priča nam Ana.

Prevarant je kazao i da će "Savršena strategija transfera biti u njeno ime zakonski uspostavljena, tako da niko neće posumnjati u njene tvrdnje".

Za početak od nje su traženi samo lični podaci, a vervatno bi svako ko bude uhvaćen u klopku na kraju morao da da i broj bankovnog računa, a možda čak i podatke sa kartice koji mogu da dovedu do direktne zloupotrebe.

- Bila sam uzbuđena, malo je falilo da mu se javim. Jedva me je unuk odvratio i zaista, tek kada sam dobro razmislika shvatila sam u kakvoj bih opasnosti bila. A verujem da bi mnogi poslali svoje podatke. Mejl sam otvorila tek nedavno, kako ja da znam da takve poruke svakodnevno stižu... - žalila se Ana.

Banka sa imenom koji je naveo prevarant zaista postoji, ali je iz Južnoafričke republike. Njeno predstavništvo postoji i u Londonu, i to baš u ulici koja je navedena. Međutim, mala razlika postoji u poštanskom kodu i, takođe, ne slaže se broj zgrade.

Avionska nesreća koju spominje takođe se desila 2007. godine. U pitanju je bio Atlas Džet, let 4203, kako je i navedeno u neželjenom mejlu. To je bio lokalni let u Turskoj, a stradalo je svih 50 putnika i 7 članova posade.

Iza ovog mejla, koji, naravno, postoji i u varijanti na engleskom jeziku, prema nekim podacima na internetu stoji mreža kriminalaca iz Afrike. Oni od prevarenih ljudi širom sveta, na kraju, traže da im uplaćuju novac.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    5. decembar 2019 | 18:21

    Takozvana "nigerijska" prevara. Postoji godinama. Od kada su uveli internet u nigerijske kafiće. Tako da su prilično napredovali.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>