• 0
 ≫ 

Zaboravite kasice prasice: Deca danas čuvaju novac na telefonu

 ≫ 

Novi načini za čuvanje novca mogu biti i lekcije o štednji i odgovornoj potrošnji

  • 0

Deca u budućnosti verovatno neće čuvati kovanice u kasicama prasicama, što je i prirodno s kretanjem ka bezgotovinskom društvu, tako da džeparac postaje digitalan.

Da se ovaj trend širi, jasno je kada pogledate poplavu aplikacija za decu i njihove novčanike koje su nastale širom sveta. Neke od njih su GoHenry, Osper, Gimi i druge.

Ove aplikacije nude jednostavnu uslugu upravljanja novcem za decu, često uz mesečnu pretplatu koju plaćaju roditelji. Roditelji mogu da dodaju novac na dečije račune, postavljati limite i nadzirati transakcije, dok deca mogu odabrati da uštede svoj novac ili ga potroše koristeći unapred popunjenu karticu koja funkcioniše kao debitna kartica.

Aplikacije predlažu minimalnu starosnu granicu u rasponu od šest do devet godina.

Kompanije koje stoje iza aplikacija tvrde da u društvu sa bezgotovinskim plaćanjem one mogu biti vredan način podučavanja dece o novcu.

Dve trećine odraslih širom sveta finansijski je nepismeno, pokazala je anketa S&P, a svaki četvrti tinejdžer nije u mogućnosti da donese ni jednostavne odluke o svakodnevnom trošenju.

Te aplikacije imaju za cilj da se ovaj problem prevaziđe, a deca mogu da se nauče finansijskim konceptima, kao što su budžetiranje, kamate i prihod. Veruje se da aplikacije mogu da podstaknu na odgovornu potrošnju, dok bi škole trebalo da se više fokusiraju na ekonomsku teoriju.

Prednost je i to što roditelji mogu da nadgledaju navike potrošnje i nijedna od usluga ne nudi prekoračenje računa kako deca ne bi mogla da zapadnu u dugove.

Pored toga, važno je da deca uče, makar i na greškama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>