• 0
 ≫ 

Najbolja i najgora investicija decenije: Da ste uložili 100 dinara u ovo, sad biste imali 90.000 $

 ≫ 

Deset godina je taman dovoljno da se podvuče crta

  • 0
Ulaganje, investicije, biznis, berza Foto: Shutterstock

Poslednjih deset godina obeležila je jedna neverovatno nestabilna investicija, koja se odvaja od svih drugih u tom periodu – bitkoin.

Naime, prema izveštaju Američke banke hartija od vrednosti (BofA), da ste investirali jedan dolar u bitkoin pre desetak godina, sada biste imali neverovatnih 90.000 dolara.

Vrednost bitkoina trenutno je oko sedam hilajda dolara. Pre dve godine bio je na vrhuncu kada je vredeo skoro 20.000. No, na samom početku svog postojanja, jedan bitokin je vredeo samo delić penija.

Bitkoin je i dalje veoma spekulativna investicija, ali je njegova vrednost narasla jer se profilisao kao najpopularnija i najšire prihvaćena digitalna valuta. Sve više maloprodajnih kompanija prihvata bitkoin, a nekoliko investicijskih firmi i menjačnica trguju njime, što je pomoglo da on bude legitiman.

Najava Fejsbuka da će plasirati svoju digitalnu valutu, Libru, takođe je ohrabrila mnoge investitore da private kriptovalute.

Mijanmarska valuta – najgora investicija na svetu

Inače, BofA daje i druge zanimljive primere najboljih i najgorih investicija u poslednjoj deceniji. Da ste pre desetak godina kupili mijanmarsku valutu, kyat, bili biste na velikom gubitku.

Etnički konflikti, nasilje i nestabilnost države koja je nekad bila poznata kao Burma, doveli su do toga da bi dolar investiran u ovu valutu danas vredeo samo četiri desetine jednog američkog centa.

Da ste na početku decenije uložili jedan dolar u grčko tržište nekretnina, danas biste imali samo sedam centi, nakon finansijskog sloma u ovoj državi, procenjuju stručnjaci.

Amerikanci imaju najbolju berzu na svetu, a jedan dolar investiran u američke deonice sada bi u proseku vredeo 3,46 dolara, što je rast od 250 odsto. Američke obveznice takođe su odlična investicija. Jedan dolar uložen u tridesetogodišnje obveznice danas bi vredeo dvostruko više – 2,08 dolara.

S druge strane, Turska je imala najgoru situaciju u protekloj deceniji kada je reč o obveznicama, pa bi onaj ko je uložio jedan dolar sada imao samo 61 cent.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>