• 10

Da li banka mora da vam uzme kovanice i ima li pravo da vam naplati to što vam "usitni" hiljadarku?

Gde su vaši novčići? Čuvate li ih?

  • 10
Novac, dinari, novčanik

Foto: Shutterstock

Ko se uopšte bavi situacijama u kojoj vam odbijaju validan novac?

Svi se sećamo Subotičanina koji je sedam godina sakupljao kovanice od 20 dinara i tako uštedeo 600.000 dinara. Njegov problem je nastao kada je pokušao nešto da uradi sa tim novcem - ni bankari ni prodavci nisu znali šta da rade sa toliko kovanica.

Kako ništa nije mogao da uradi, obratio se Narodnoj banci Srbije odakle je dobio odgovor da ne postoji zakonska regulativa po kojoj bi neko morao da mu zameni novac. Naravno, ovo nije jedini primer, ima i onih koji su donosili na šalter kese kovanica samo kako bi "napakostili" neljubaznim službenicama.

Ali zaista, da li poslovna banka sa sedištem u Srbiji ima pravo da naplaćuje naknadu za "ukrupnjavanje", odnosno "usitnjavanje" kovanog novca dinara u opticaju?

To je pitanje o kome se ovih dana ponovo polemisalo i na društvenim mrežama. Povod je bio cenovnik jedne banke u Srbiji po kome ovu uslugu određuje.

Šta kaže "ćitap"?

evro evri euro metalni novac kovanica kovanice

Da li vam je banka naplatila to što nemate sitno? Foto: Pixabay

- Saglasno Odluci Narodne banke Srbije o upravljanju tokovima gotovine, banke nisu obavezne da fizičkim licima, niti bilo kome vrše zamenu apoenske strukture novčanica i kovanog novca, navela je u svom odgovoru Narodna banka Srbije.

Ono što su banke svakako obavezne, ističu,  jeste da od građana prime kao uplatu gotov novac bilo kog apoena koji je zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Srbiji, da li po osnovu plaćanja roba i usluga, uplata na tekući račun ili kao ulog za štednju.

Poslovnom politikom banke definisano je da li će ili ne ukrupnjavati/usitnjavati apoene novčanica za odgovarajuće po zahtevu klijenata i da li će ili ne za to naplaćivati naknadu.

Da li ste imali sličnu situaciju? Pišite nam u komentarima.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    Kakvo je vreme doslo mogu i 1000 celu da uzmu a da nas i ne pitaju a mi ne smemo da pitamo zasto

  • Kasica

    Kada god odem u market pitaju ima te li sitno,kao da sam ja u obavezi da ih imam.Kada deca isprazne kasicu i ponudim marketu sitan novac oni neće da uzmu.E sada svaki put ja deci dam papirni u zamenu za kasicu pa odem u kupovinu za sve pare pa kad stavim na kasu ona kasirka padne u nesvest,kaže gospodjo pa šta je ovo,ja kažem novac..i tako se otarasim oko 3000 kovanog novca.😀

  • Jovanka

    Lepo pise - ne moraju da ukrupne, ali moraju da uplate na racun. Ako neko samo ukrupnjuje, to nece niko da broji dva sata. Nije duzan to da radi ako nije u pitanju klijent banke, jer banka svoje usluge naplacuje, a ovu uslugu nijedna banka nema u svom tarifniku. Ako sluzbenik treba da broji neciji novac sat vremena, to mora da ima cenu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke