• 10
 ≫ 

Da li banka mora da vam uzme kovanice i ima li pravo da vam naplati to što vam "usitni" hiljadarku?

 ≫ 

Gde su vaši novčići? Čuvate li ih?

  • 10
Novac, dinari, novčanik

Foto: Shutterstock

Ko se uopšte bavi situacijama u kojoj vam odbijaju validan novac?

Svi se sećamo Subotičanina koji je sedam godina sakupljao kovanice od 20 dinara i tako uštedeo 600.000 dinara. Njegov problem je nastao kada je pokušao nešto da uradi sa tim novcem - ni bankari ni prodavci nisu znali šta da rade sa toliko kovanica.

Kako ništa nije mogao da uradi, obratio se Narodnoj banci Srbije odakle je dobio odgovor da ne postoji zakonska regulativa po kojoj bi neko morao da mu zameni novac. Naravno, ovo nije jedini primer, ima i onih koji su donosili na šalter kese kovanica samo kako bi "napakostili" neljubaznim službenicama.

Ali zaista, da li poslovna banka sa sedištem u Srbiji ima pravo da naplaćuje naknadu za "ukrupnjavanje", odnosno "usitnjavanje" kovanog novca dinara u opticaju?

To je pitanje o kome se ovih dana ponovo polemisalo i na društvenim mrežama. Povod je bio cenovnik jedne banke u Srbiji po kome ovu uslugu određuje.

Šta kaže "ćitap"?

 

evro evri euro metalni novac kovanica kovanice

Da li vam je banka naplatila to što nemate sitno? Foto: Pixabay

- Saglasno Odluci Narodne banke Srbije o upravljanju tokovima gotovine, banke nisu obavezne da fizičkim licima, niti bilo kome vrše zamenu apoenske strukture novčanica i kovanog novca, navela je u svom odgovoru Narodna banka Srbije.

Ono što su banke svakako obavezne, ističu,  jeste da od građana prime kao uplatu gotov novac bilo kog apoena koji je zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Srbiji, da li po osnovu plaćanja roba i usluga, uplata na tekući račun ili kao ulog za štednju.

Poslovnom politikom banke definisano je da li će ili ne ukrupnjavati/usitnjavati apoene novčanica za odgovarajuće po zahtevu klijenata i da li će ili ne za to naplaćivati naknadu.

Da li ste imali sličnu situaciju? Pišite nam u komentarima.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chance

    21. jun 2020 | 20:45

    Zanima me nesto vezano za sitan novac, kako je moguce da se cene odredjenih proizvoda izrazavaju u apoenima koje nasa zemlja nema u opticaju? Tipa 95,99din. Svajcarci imaju rape, oni cekaju jedan rapi kusura, sta ako ja zelim kusur od jedne pare, a trgovac nema da mi vrati jer to ne postoji.

  • Nels

    21. jun 2020 | 20:50

    Uplatis na svoj tekuci u apoenima koje imas ( u ovom slucaju 600000din u kovanicama od 20din) kada legne na tvoj licni tekuci koji je tvoj licni novac niko nema prava da ti ne dozvoli da odes do bankomata i danas podignes 50000 pa sutra opet dok god uzmes koliko ti treba. Niko nema prava da ti kaze zasto si platio kartu u gsp kovanicama,jer to je novac, a kada vracaju kusur onda moze,e za takve ima posebno dzepče sa sitninom da broji do sutra....i tako...vas novac vase pravo. Ne ukrupnjavas nego uplacujes stvar je jasna.

  • DARKO 100%

    21. jun 2020 | 20:22

    Svi privredni subjekti moraju uzeti i gvozdeni novac koji se koristi kao sredstvo uplate bez obzira na kolicinu kovanog i vrednost novca,i to je zakonski legalan novac koji se koristi kao platezno sredstvo,mislim da su tu sve stvari jasne ali ima nekih kojima nije jasno i oglusuju se od zakon o plateznim sredstvima drzave Srbije,to bi trebalo biti strogo kaznjivo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>