• 0
 ≫ 

Bukvalno daju bogatstvo za svoje ljubimce, a ova zemlja prednjači po trošenju

 ≫ 

Verovali ili ne, vlasnici pasa i mačaka sve češće kupuju hranu na kojoj piše da je "organska" ili "prirodna"

  • 0
žena, pas, kućni ljubimac

Foto: Pixabay

Danas je sve više ljudi koji imaju kućne ljubimce, posebno pse, a osim neizmerne ljubavi koju dele s njima, imaju i određene troškove, koji ih koštaju sve više i više.

Štaviše, mnogi odlaze u krajnost, pa oblače ljubimce po "poslednjoj modi", kupuju im specijalnu, neretko skupu hranu, a neophodno je i voditi ih kod veterinara redovno, ili po potrebi. Tu je i šišanje, hotel za ljubimce ako idu na odmor ili negde gde ne smeju voditi psa, i tome slično.

Prema istraživanju, imati psa je danas prilična obaveza, i ne - ne mislimo samo na šetanje tri puta dnevno. Amerikanci godišnje izdvoje više od 50 milijardi dolara (podatak iz 2019) za potrebe svojih kućnih ljubimaca, i tako zauzimaju prvo mesto na listi nacija koje najviše troše na svoje kuce, mace ili druge životinje.

Naučnici su poredili tok trošenja u rasponu od dve decenije, pa su za primer uzeli 2016. i 1996, kada su Amerikanci trošili "samo" 21 milijardu dolara na svoje ljubimce. Pre 10 godina su, na primer, davali 34 mlrd USD.

Od prvobitno navedene cifre, najviše izdvajaju za hranu, čak 30 milijardi USD na godišnjem nivou, a najpopularnija je ona sa oznakom "premium".

Verovali ili ne, vlasnici pasa i mačaka sve češće kupuju hranu na kojoj piše da je "organska" ili "prirodna". Takva pakovanja, automatski, podižu cenu, a istraživanja sugerišu da će se trend rasta cena hrane za ljubimce nastaviti.

Tržište "pet-care" poraslo je za 66 odsto u protekloj deceniji, dok je globalna ekonomija, prema podacima iz 2019, napredovala 43 odsto.

Posle Amerikanaca na red dolaze Britanci, zatim idu Francuzi, Švajcarci, Nemci, Italijani, Japanci, Španci, Južnokorejci, Singapurci, Južnoafrikanci, Kinezi i Indijci.

Video: Čik pogodite šta sam: Rakunoliki pas sa krznom polarne lisice!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>