• 8

Velika prevara s mobilnim telefonima hara Srbijom: Ljudi ostali i bez novca i bez uređaja

, Telegraf Biznis

"Niko ne ostavlja žiro račun, nego novac kupac daje po isporučenoj robi. Ovde nema primene zakona"

  • 8
Kupovina preko interneta

Foto: Shutterstock

Koliko god da online trgovina raste, i koliko god da je bezbedna, prevaranti vrebaju i na tom polju, zbog čega bi kupci trebalo da se upoznaju sa osnovama bezbednog online šopinga.

Našoj redakciji javili su se prevareni građani, a kako jedan od njih B.V. tvrdi, čak njih tridesetak u ovom trenutku potražuje svoj novac. Kako navode, ostali su bez gotovo dva miliona dinara jer su kupili mobilne telefone preko interneta, a uređaje nisu dobili.

- Radi se o organizovanom kriminalu, s obzirom da su uplate išle na različite tekuće račune, različitim osobama - kaže nam prevareni građanin.

Novac im je tražen unapred, a osoba koja ih je "navukla" na prevaru prvo im je obećavala telefon, zatim povraćaj novca, a onda je ugasila i broj telefona.

- Ovde je reč o klasičnoj prevari. Niko ne ostavlja žiro račun, nego se novac kupac daje po isporučenoj robi, odmah ili pouzeću. Čak iako neko dolazi po određenu robu, mora da prikaže dokumenta - kaže za naš portal Marko Dragić, pravni savetnik pri Nacionalnoj organizaciji potrošača.

Kako nam objašnjava, kupcu bi trebalo odmah da bude sumnjivo to što neko insistira da mu se uplati novac.

Dodatni problem je što prevareni kupci, na ovaj način retko mogu da isteraju pravdu. Prakitčno, naknada štete u startu otpada.

- Ne može da dokaže da je prevara jer je "dobrovoljno" uplatio novac. Može da prijavi policiji prevaru, onda ide postupak, veštačenje i na sud -kaže nam on.

Preporuka svim kupcima je da provere da li se s druge strane radi o fizičkom licu koje nije registrovano, jer ako je u pitanju preduzetnik onda možete da se pozovete na prava iz Zakona o zaštiti potrošača, ili da ulažete reklamaciju na koju mora da odgovori u roku od osam dana.

Ako je, kao kod ovog slučaja, s druge strane neregistrovano fizičko lice, možete samo da ga tužite po Zakonu o obligacionim odnosima pod uslovom da imate dovoljno dokaza da je između vas nastao obligacioni odnos.

- U konkretnom slučaju, nema primene Zakona, osim da se prijavi policiji - rekao nam je Dragić.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majkan

    Pa naravno da vas zeznu kad ste lakoverni i ocete sto jeftinije da prodjete.Kupujem prodajem kao i kupindo i limundo imaju pozitivne i negativne ocene za prodavce.Ako je neko prodao 1000 predmeta i ima 1000 pozitivnih ocena i ni jednu negativnu taj vas nece zeznuti.Ali ako kupujete od likova ko ima jednu pozitivnu ili vise negativnih a ne gledate ocene u problemu ste.I sam kupujem telefone preko kupujem prodajem vec godinama i nikad problem.Cak nadjem telefone i do 200e ispod cene u prodavnici.

  • Чичарито

    Па користити само Ebay и Amazon и купац је максимално заштићен, наручивао сам неколико телефона и све је пролазило нормално, једном су ме преварили и послали неку јефтину копију, враћен ми је новац после једног дана, лично избегавам купиндо, лимундо и остало....ово су већ озбиљне корпорације

  • Nole

    Koji sajt? Napisite lepo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke