• 0

Vesti o vakcinama Pfizer/BioNTech-a i Moderne izazvale turbulencije na berzi

  • 0
Sputnik V koronavirus vakcina

Foto: Tanjug/AP

Retko se dešava da svega dve ili tri kompanije u velikoj meri utiču na opšta kretanja na berzi. Farmaceutska kuća Pfizer, čije su akcije u poslednjih mesec dana skočile preko 18%, i kompanije Moderna, čije su akcije od početka godine skočile preko 600%, u protekle tri sedmice značajno su popravili raspoloženje investitora na berzi. Oni su (od ranije) manje zabrinuti zbog rasta broja novozaraženih u svetu i oštri(ji)h restriktivnih mera, a sve više pažnju usmeravaju na vakcin(acij)e i moguće ubrzanje kraja pandemije.

Investiciono društvo “KapitalRS“ iz Beograda, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da preko interneta trguju cenom akcija kompanija Pfizer i Moderna (takozvanim finansijskim ugovorima za razliku, engl. CFD), pripremio je besplatan vodič “Kako trgovati cenom akcija farmaceutskih kompanija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti putem linka ispod.

Besplatan vodič “Kako trgovati cenom akcija farmaceutskih kompanija” preuzmite ovde.

Pfizer/BioNTech je 20. novembra podneo zvanični zahtev za autorizaciju hitne upotrebe vakcine Agenciji za hranu i lekove Sjedinjenih Država (FDA), što predstavlja poslednji korak pre nego što vakcina bude puštena u promet, prvo za one kojima je hitno potrebna, a posle i za celokupno stanovništvo. FDA je doneo odluku o autorizaciji 10. decembra i vakcinacija se očekuje da počne u narednim danima. U međuvremenu, Velika Britanija i Kanada su odobrile hitnu upotrebu Pfizerove vakcine 2. decembra, što je pružilo dodatnu podršku kompaniji.

Moderna je podnela zahtev za hitnu autorizaciju FDA 1. decembra. Ukoliko dobije odobrenje, ova kompanija je spremna da počne isporuku vakcine već 21. decembra.

Doktori, medicinsko osoblje, zaštitna odela, maske, rukavice, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Iako je vakcina Pfizer/BioNTech-a trenutno u blagoj prednosti u odnosu na Modernu (od nekoliko sedmica), pogodnost Modernine vakcine jeste što se može držati na temperaturi običnog frižidera, dok se Pfizerova vakcina čuva na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa ispod nule. To znači da će Pfizer imati veće poteškoće u distribuciji i (pravilnom) skladištenju svoje vakcine.

Vesti o vakcini uveliko su promenile percepciju i stanje na finansijskom tržištu. Jednom kada se vakcinacija sprovede širom sveta, opasnost od dodatnih restrikcija biće uklonjena, čime će svetskoj ekonomiji biti omogućen neometana aktivnost i (brži) oporavak.

Besplatan vodič “Kako trgovati cenom akcija farmaceutskih kompanija” preuzmite ovde.

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>