• 2
 ≫ 

Bez slava, ulepšavanja i skupih dočeka: Da li je ovo prvi januar koji ćemo lakše preživeti?

 ≫ 

Januar je dobar period za stavljanje finansijskog prsta na čelo

  • 2
Kalendar januar 2021, novac dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Slave tokom novembra i decembra, kupovina novogodišnjih poklona, doček Nove godine, obeležavanje Božića, pa još jedna tura slava i na kraju Srpska nova godina. Nije ni čudo što je januar tradicionalno finansijski najteži mesec za građane Srbije, ali se čini da je ovo prva godina kada nećemo kao ozebli sunce čekati prvu platu u 2021. godini.

Većina građana u normalnim okolnostima ne odustaje od toga da "kako Bog zapoveda" obeleži praznike, da svojim prisustvom ispoštuje svaku slavu i da najbližima kupi pregršt poklona za Novu godinu i Božić.

Kako bismo pokrili sve ove troškove, u januaru obično posežemo za čekovima i kreditnim karticama, pa ne čudi što je januar mesec u kome, po statistici, najviše dugujemo.

Kao da sve to nije dovoljno, početak godine uvek donosi i pregršt sitnih poksupljenja, pa je ovo mesec kada raste i broj ljudi koji preskaču uplatu rate za kredit.

Posebno je interesantno što je period pred Novu godinu u bankama udarni kad je reč o zaduživanju što, između ostalog, govori o tome da se troškovi u ovom periodu finansiraju iz kredita, a ne iz ušteđevine. 

Svečana slavska slava Božićna trpeza, večera, porodica, porodična, ručak, proslava, nazdravljati

Izostale su masovne slave, Foto: Shutterstock

Ali, ne i ove godine. I dok smo navikli da u ovo vreme čitamo savete kako preživeti januar, ove godine situacija je drugačija.

Na slave nismo išli zbog korona virusa, oni koji slave pripremali su ih za a prodavnice nismo pustošili kako umemo zbog mera kojima je radon vreme tržnih centara bilo ograničeno. Ove godine nećemo kupovati skupe toalete za doček Nove godine, nećemo plaćati skupe dočeke u restoranima, nećemo ići kod frizera i kod šminkera. Jedino čega se nećemo odreći su novogodišnji pokloni.

U takvoj situaciji realno je očekivati ne samo da januar ne bude najteži mesec, nego i da nam ostane neki dinar viška.

Deda Mraz pokloni

Jedino se poklona nećemo odreći, Foto: Pixabay.com

Dušan Uzelac sa portala Kamatica objašnjava za Telegraf Biznis da on smatra da čak i u ovakvoj novoj situaciji neće biti mnogo promena. 

- Onaj ko je naučio da štedi, taj će imati više, onaj ko je naučio da troši, on će potrošiti iako su mu smanjeni prostori za potošnju - veruje on.

Ipak, Uzelac smatra da je januar dobar period za stavljanje finansijskog prsta na čelo.

- To je vreme da se uzme beli papir i da se napravi presek stanja. Za početak nisu potrebne krupne odluke, najbitnije je da neko počne da se bavi ličnim finansijama, a to može za početak da izgleda tako što jednom mesečno podvučemo crtu i stavimo na papir finansije tog meseca i damo projekciju za sledeći mesec - kaže on i dodaje da kasnije to može da se usitni u vremensko razdoblje od nedelju dana.

biznis, računica, štednja, evri, pare, novac, devize, kasica

Da li ćemo nešto uštedeti, Foto: Shutterstock

Upravljanje finansijama je veština koja se uči, a Uzelac je siguran da ćemo u početku mnogo grešiti u procenama i projekcijama.

- Kontrola prihoda i rashoda je drugi stepen. Tek tada može da se upravlja u pravcu štednje, pa sve do vrhunca upravljanja finansijama, do investiranja - objašnjava Uzelac.

Činjenica je da malo ko zna sa novcem.

- Teško je zato što mnogi preskaču lekcije. Malo ko hoće da se suoči s tim na pravi način. Oni koji štede misle da je to samo odvajanje sa strane, a nije. Štednja se manifestuje u momentu kada se ne potroši sve, a kada se ne potroši to je rezultat upravljanja.

Čak i da ništa ne uštedimo, samim tim što nismo otišli u nove dugove, što nismo provukli kartice, ispisali čekove i potrošili novac koji nemamo, u narednu godinu ući ćemo finansijski čistiji i nećemo nervozno odbrojavati dane do plate. 

Video: Najmučniji snimci od januara do 31. decembra: Ovako je izgledala 2020. godina u 5 minuta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    6. januar 2021 | 10:05

    Vecina je uvek skromno slavila, a ovi koji treba da su na Zlatiboru i Kopaoniku tamo su kao uvek. Svaki mesec je problem kad radis posteno i kad si sirotinja...

  • Kec

    6. januar 2021 | 10:35

    Te pare koje ostanu su proklete.Bolje onako kad se sve proslavi kako treba, samo da se vrate ti dani🙏

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>