• 0

4 novčane lekcije iz 2020. godine koje će vam pomoći da planirate solidnu 2021.

Pre nego što napravite plan vaših finansije, procenite dobro na šta svaki dan trošite novac

  • 0
Kasica prasica

Foto: Pixabay/Hans

U sada već prethodnoj godini pogodila na je pandemija koja je uzrokovala zaključavanje gradova širom sveta, nestabilnost tržišta, smrtne slučajeve, planove za ispadanje iz šina, putovanja, proslave, porodične posete, pa čak i penzionisanje.

Mnogi će se saglasiti da je većina onoga što se dogodilo protekle godine bilo neočekivano, ali još uvek treba naučiti lekcije od 2020. godine - uključujući kako se pripremiti za budućnost.

Sama pandemija je promenila način na koji ljudi uopšte pristupaju svom životu. Većina nas preispituje svoje prioritete, pronalaze novi početak i izvor  za svoje finansije i menjaju način rada.

Uticaj korone i dalje nije potpuno poznat, ali ipak postoje jednostavni potezi i finansijska rešenja koja se isplanirati za novu godinu.

Evo četiri:

Imajte plan

Iako su događaji 2020. godine u potpunosti poremetili neke planove ove godine, korisno je imati barem konture onoga šta treba učiniti sa svojim novcem. Da biste se organizovali, napravite spisak imovine i obaveza - koji novac ste sačuvali, da li imate za ulaganje, koliko imate na računima, kolko dugujete, imate li li polise osiguranja...

Ovo je posebno važno ako planirate veće izdatak poput kupovine nekretnine, ili zasnivanja porodice. Ako nemate novca da angažujete profesionalca koji će da brine o vašim računima, imate mnogo "uradi sam" varijanti i mnoštvo finansijskih kalkulatora.

Držite se plana

Jedan od najtežih zadataka može da bude zadržavanje kursa kada imate plan. Ali morate biti dosledni. Ukoliko ste zbunjeni, pitajte članove porodice, uključite supružnika, trudite se da vam plan bude u fokusu.

Napravite fond za crne dane

Mnogi su ove godine zapali u tešku finansijsku situaciju, ili su izgubili posao. Jasno je da ne može svako da uštedi hiljade evra godišnje, ali neki štek za "svaki slučaj" mogao bi kasnije da vas spasi velikih muka.

Naučite da razumete sve u vezi vaših finansija

Planovi su važni, ali važan je i pregled kako vaše svakodnevne navike utiču na vaše finansije. Pogledajte dobro za šta koristite kartice, kako trošite novac sa kreditnih, pratite li izvode iz banke?

Da li plaćate kablovsku više od svojih prijatelja? Koristite li sve pretplate koje se naplaćuju sa vaše kartice? Takođe postavite sebi pitanja, na primer da li ste zadovoljni načinom na koji trošite ili postoje aktivnosti ili predmeti na koje biste radije usmerili novac.

Da biste došli do svojih ciljeva, pomoći će vam i to da znate odakle da počnete.

Procenite sebe.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>