• 11

8 usluga banke pre i posle dizanja cene: Koliko je vama poskupeo račun kod bankara?

Zbog dve stavke klijenti banaka su rezigrirani - naplata rate prema trgovcima i uvođenje provizije na onlajn plaćanja

  • 11
Banke u Srbiji povećale cenu usluga, Poster Ilustracija: Nikola Jovanović

Pojedine banke, kojih u Srbiji ukupno ima 26, uvećale su cene svojih usluga. Iako, kako je potvrđeno za naš portal, nema govora o navodnom dogovoru o povećanju cene, činjenica je da su pojedine njihove usluge drastično skuplje.

Skočilo je održavanja računa, isplata gotovine, SMS obaveštenja, korišćenju bankomata i drugih usluga.

Jedan od razloga, što su banke napravile korekcije cena za pojedine bankarske usluge jeste da klijente preusmere da te usluge umesto fizički koriste digitalno, rečeno nam je ranije u UBS, ipak, da li je to dovoljno opravdanje da se uvede naplata plaćanja elektronskim putem?

Osim toga, bar još 5 stavki je promenilo cenu. Razlika se vidi na primeru naše tabele na početku teksta, a prikazuje prosek cena i nove uslove ugovora koje su pojedine banke poslale svojim klijentima.

Naime, klijentima je stigloe obaveštenje da će od 31. maja početi da važe nove tarife naknada za usluge fizičkim licima, a pojedine usluge skuplje su za čak 100 odsto.

Tako će, primera radi, poskupeće vođenje svih vrsti platnih računa - neki za 25 dinara, drugi za 50 dinara, dok će jedan od platnih računa poskupeti sa 400 na čak 799 dinara mesečno, što je gotovo duplo.

Izdavanje prvog izvoda platnog računa mesečno i dalje biti besplatno, ali će na primer, naknada za svaki sledeći izvod poskupeti sa sadašnjih 50 na 100 dinara.

Mnogi su nezadovoljni i što u novom tarifniku banke piše da će im od kraja maja biti naplaćivana i provizija na onlajn plaćanja koju do sada nisu plaćali. Ta provizija će im po novom iznositi od 15 do 30 dinara po nalogu za plaćanje u zavisnosti od vrste platnog računa.

kredit, novac, pare, vreme, rokovi, banka, pozajmica Foto: Shutterstock

Poskupeće i izdavanje čeka sa sadašnjih 20 na 25 ili 35 dinara, u zavisnistosti od platnog računa. I ono što je takođe naljutilo pojedine korisnike - naplaćivaće se rata koja teče kod trgovaca sa kojima banka sarađuje. I to, 50 dinara po rati. 

Možete da odbijete ugovor

Banke imaju pravo da predlože izmene ugvora za klijentom, a vi imate pravo da taj ugovor odbijete. 

Kako su rekli za Telegraf Biznis u Narodnoj banci Srbije (NBS), banke moraju da obaveste svoje klijente unapred o eventualnom menjanju svog cenovnika, a dodatno, svaki klijent ima pravo izbora i mogućnost da raskine ugovor sa bankom.

Ono što se takođe zaboravlja, a kako pojašnjavaju za naš portal, jeste činjenica da postoje nove funkcionalnosti koje mogu da se urade i bez odlaska u banku što neke koriste za poskupljenje usluga, a druge da umanje neke druge. Odnosno, koristeći mobilno bankarstvo možete izbeći naplatu određenih tarifa.

Trenutno najniža cena održavanja računa iznosi 95 dinara, dok u pojedinim da cifra ide i do 500, u zavisnosti od paketa i ugovora. Građani bi svakako trebalo da obrate pažnju, naročito na sitna slova u ugovorima, i da izbegavaju dozvoljeni minus koji je na primer, najskuplji banakrski proizvod, a na kraju se on i ne iskoristi, dok naknada uredno teče.

- Ukazujemo da je, kao što je to slučaj i u ostalim državama s tržišnom ekonomijom, visina naknada koju pružalac usluga naplaćuje za usluge koje pruža, predmet samostalne poslovne politike i odluke tog pružaoca usluga, kojom on nastoji da bude što konkurentniji na tržištu- rekli su nam u NBS.

Takođe, banke su u skladu sa Zakonom o platnim uslugama dužne da o promenama naknada informišu svoje korisnike. I to dva meseca ranije. A kako da prođete jeftinije čitajte u našem posebnom tekstu. 

Podsetimo, da će osnovne bankarske usluge, koje koriste praktično svi koji imaju račun u banci, biti u ovoj godini skuplje za 15 do 60 procenata, bilo je jasno još na početku godine. Najavljeno je tada, da će u pojedinim bankama održavanje računa od aprial koštati 190 dinara, umesto dosadašnjih 160. Za SMS obaveštenja mesečno će biti potrebno 100, umesto 70 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke umesto 150 biće 200 dinara.

Poskupeće i usluga zamene kartice ako je ukradena ili izgubljena, pa će umesto 300 koštati 500 dinara.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran2

    9. april 2021 | 11:34

    Banke moraju da nadju nacin za zaradu i opstanak posle silnih moratorijuma, povrata silnih ne zakonito naplacenih naknada, uvecavanja rata. Uopste me ne cudi sto na sve nacine smisljaju kako da povecaju prihode, jer ipak u njihovim upravnim odborima sede gramzivi i pohlepni ljudi koji su navikli da dobijaju bonuse, naknade, dividende za mlacenje prazne slame.

  • Petar

    9. april 2021 | 10:51

    Polako, pustimo licima (advokatima) da se pozabave time i provere zakonitost uvecanja usluga.

  • Goran

    9. april 2021 | 10:47

    Svuda u svetu se ide na placanje karticama i cak postoje popusti a kod nas kontra a to je sve kriva nbs platis karticom oni te oderu nema sta sve svode u legalne tokove

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>