• 16

Ko može da očekuje besplatnu struju ili gas? Uskoro promena za jednu grupu potrošača u Srbiji

Mnogi i ne znaju da imaju pravo na popust za struju ako su im primanja mala

 • 16
Struja, računi

Foto: Shutterstock

Besplatne kilovate, ili popust na struju i gas moglo bi da očekuje više domaćinstava nego do sada. To sve donosi novi Zakon o energetici kojim je sada proširena definicija tzv. zaštićenog kupca. 

U Zakonu o energetici do sada su postojali samo zaštićeni kupci električne energije ili gasa, ali izmenama ovog akta uvodi se i energetski ugroženi kupac u oblasti toplotne energije, kojih prema procenama može da bude do 20.000.

Status energetski ugroženog kupca električne energije imaju domaćinstva s jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno, s dva i tri člana - 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova - 200 kilovata mesečno. Dok je za domaćinstva sa šest i više članova - 250 kilovat-časova.

Kada je reč o gasu, domaćinstva sa jednim članom dobijaju umanjenje za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, a sve iznad toga 75 kubika mesečno.

Ova mera se automatski primenjuje na sve koji primaju socijalnu pomoć ili dečji dodatak, dok građani koji smatraju da ispunjavaju uslove, to pravo ostvaruju preko lokalnih samouprava i njihovih centara za socijalni rad.

Međutim, prema našim saznanjima, tek u Šumadiji javna preduzeća to redovnije sprovode. Po pravilu, u ovu kategoriju za socijalne korisnike, spadaju oni čija primanja po članu porodice (misli se i na dodatk tj. pomoć) ne prelaze 14.000 dinara. Odnosno,  višečlano domaćinstvo (šestoro i više članova) sa mesečnim primanjima do 35.696 dinara. 

Potrebno je da se javnom, lokalnom preduzeću, tj. distribuciji odnese potvrda kojom se to dokazuje. Na osnovu toga dalje, preduzeće se odlučuje da li će da optiše dugovnja u potpunosti, ili obezbedi popust.

- Zakonom je definisano da postoji socijalno ugrožen potrošač. Koja je to kategorija, određuje lokalna filijala ustanove za socijalni rad i definiše tačno kojoj potrošač kategoriji pripada. Javno preduzeće onda ima mogućnost da dozvoli tu kategorizaciju - kaže za Telegraf Biznis Marko Dragić, pravni savetnik prvi novosadskom NOPS.

Problem je međutim, što većina opština još kaska a činjenica je da postoji određeni broj domaćinstava koja nemogu da plate račune. Tome svedoči i podatak da olakšicu za struju, iako je na snazi tek nekoliko godina, već koristi oko 75.000 porodica svakog meseca.

Struja, dalekovodi

Foto: Shuttestock

- Mislim pre svega na kategoriju ugrožen potrošača za struju. Ukoliko bi se ubrzala procedura, predupredile bi se i posledice, u smislu, omogućila bi se redovna isporuka energije. Praksa je pokazala da je manje takvih prijava, nego što je potreba - navodi nam Dragić koji podseća da je potrebno da se EPS-u dostavi potvrda kako bi se odobrio popust ili broj kilovata koji se otpisuje.

Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu, da podsetimo.

Ugroženi kupac ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, odnosno gasa, pod uslovom da nema prethodnih dugova po ovom osnovu, a ukoliko propusti da plati račun s ovim umanjenjem, gubi pravo na povlastice.

U Srbiji struja i dalje jeftina

 

Kako je Telegraf Biznis ranije pisao najskuplje su električnu energiju u prvih šest meseci prethodne godine plaćala domaćinstva u Nemačkoj, Danskoj i Belgiji - oko 30 evra, a najmanje u Ukrajini - 4,42 evra. Među zemljama EU, čiji je prosek 21,59, najjeftiniju struju imala je Bugarska - 9,97 evra.

Naši susedi 100 kilovat-sati plaćali su različito - u Severnoj Makedoniji 7,83, a u Bosni i Hercegovini evro skuplje. Domaćinstva u Crnoj Gori i Hrvatskoj su izdvajala 11 evra, u Rumuniji tri evra više, a u Sloveniji 16,34 evra.

Struja u Srbiji je poskupela u januaru ove godine za 3,4 odsto 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksi i poreza.

Koji su tačno uslovi za status?

 

Status energetski zaštićenog kupca uslovljen je ukupnim primanjima domaćinstva, brojem članova porodice, imovnim stanjem, a predviđeni su i limiti u potrošnji struje.

Dete, dečak, strujni udar, struja

Foto: Shutterstock

Siromašni građani koji žele da dobiju besplatne kilovate moraju da pripreme određenu dokumentaciju. Potrebno je priložiti i dokaze o prebivalištu i mesečnim primanjima, uverenje za decu da su na redovnom školovanju, a za nezaposlene uverenje sa biroa za nezaposlene, zatim dokaz iz katastra iz mesta prebivališta i mesta rođenja o posedovanju nepokretnosti, kao i uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i iz mesta rođenja, i, naravno, poslednji račun za struju

Šta mora da sadrži zahtev?

- Lične podatke o svim članovima porodice

- Visinu prihoda

- Podatke o stambenom prostoru koji koriste

- Da li se status ugroženog kupca odnosi na struju ili gas

- Podatke o snabdevaču i mernom urteđaju za struju ili gas

Limiti

14.414,34 dinara je limit prihoda za domaćinstva sa jednim članom

20.986,96 dinara iznosi granica prihoda za domaćinstva sa dva i tri člana

27.555,28 dinara su maksimalni prihodi za domaćinstva sa četiri i pet članova

34.653,31 dinara je granica prihoda za domaćinstva sa šest i više članova

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Z

  20. april 2021 | 13:15

  Zivot mi prodje, devrdesete nikako.

 • Pih

  20. april 2021 | 17:49

  Koga više smatrate budalama? Mene interesuje kada na računu podelim iznos sa brojem kilovata, to je cena. Šta mi mažete oči neto cenom, a na to dodajete sve moguće poreze, doprinose, stimulacije,povlašćene proizvodjače, takse, na kraju skuplja dara nego mera. Uporedi koliko kilovata mogu da kupim sa prosečnom platom- penzijom a koliko nemci i ostali.

 • Тодорић

  20. april 2021 | 13:14

  А шта са онима који уопште немају никакав извор прихода,па чак ни социјалну помоћ јер имају кров над главом у власништву?Даје се олакшица онима који имају бар нешто,а онима који немају ништа???

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>