• 3
 ≫ 

Šoping iz dosade i kafa napolju "jedu" vaš budžet: 5 saveta za pametno trošenje

 ≫ 

Možda ne primećujete na šta vam sve odlazi novac, ali zanimljivo je da Amerikanci troše skoro 40% para na hranu "za poneti", odnosno obedovanje napolju

  • 3
novac, novčanik Foto: Pixabay

Uvek je izazovno štedeti novac, jer nam "baš u nekom momentu zatreba" suma koju smo hteli da ostavimo sa strane. Koliko god da zarađujete, obično vam još malo fali kako biste bili zadovoljni.

Ipak, koliko god bilo lakše reći nego učiniti nešto tako radikalno, činjenica je da je sve u samokontroli i organizaciji. Morate imati cilj: motiv zbog kojeg štedite, i sa druge strane, strategiju.

Možda ne primećujete na šta vam sve odlazi novac, ali zanimljivo je da Amerikanci troše skoro 40% para na hranu "za poneti", odnosno obedovanje napolju.

Ovo su saveti za mudro trošenje:

1. Preispitajte koliko novca dajete za hranu napolju, posebno na poslu. Ljudi generalno znaju da preteraju, naurčujući skupa jela, kao što su obrok salate, koje mogu da naprave sami kod kuće. Pritom, to je samo ručak. Ako dajete do 1.000 dinara dnevno za hranu na radnom mestu, vaše finansije su ozbiljno ugrožene.

2. Kupujete kafu "za poneti" svaki dan? Ako je okvirna cena 200 do 250 dinara, to znači da za 30 dana potrošite od 6.000 do 7.500 dinara samo na to. Sve i da kupujete kafu usput pola dana u mesecu, cifra nije zanemarljiva. Probajte da izbegnete ovaj nepotrebni trošak u tolikom obimu.

3. Koliko puta vam se desilo da impulsivno kupujete odeću, koja vam realno nije potrebna? To je česta potreba potrošača u doba velikih sezonskih sniženja, ali umesto toga, uvek planirajte. Ako postoji neki komad odeće za koji nemate dilemu i platili biste ga i po punoj ceni - to je znak da vam treba i da ćete ga nositi.

novac, pare Foto: Freepik

4. Dosadno vam je ili ste neraspoloženi? To svakako nije povod za šoping, jer se u tim prilikama pare najbrže troše - i to uglavnom na nepotrebne stvari. Umesto toga, bavite se drugim aktivnostima, kao što su filmovi, kuvanje, šetnja.

5. Mesečno planiranje finansija je okosnica "zdravog" budžeta. Ako nemate plan po kojem trošite, svaka plata će vam biti mala. Takođe, trudite se da pratite stanje na računu, ako najčešće plaćate karticom. Instalirajte aplikaciju na mobilnom i nakon svake kupovine, ispitajte preostali iznos.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    25. april 2021 | 09:28

    Mnogo pojednostavljeno se gleda na to da Amerikanci trose 40% za hranu za poneti. Prvo, ako neko ima $ 2000 mesecno, a neko $ 8000 I kupe salaticu, kolacic I casu pica za rucak to je nekom 40%, a nekom 5% primanja. Drugo, mnogima je to skoro jedini provod da za vreme pauze za rucak popricaju sa nekim I provedu pristojno vreme za druzenje. Trece, ne moraju da gube mnogo vremena za kupovinu hrane i kuvanje. Cetvrto, biznisi sa hranom rade I zaposljavaju puno ljudi. Ima tu I prednosti I mana.

  • radnik

    25. april 2021 | 10:12

    Cudno kako niko ne spomene piramidu lihvara pocevsi od obicnih "gazda", preko korumpiranih politicara, pa do svjetskih lopina sa milijardama koji vedre i oblace. Kad bi primanja bila adekvatna uradjenom poslu i resursi placeni onoliko koliko vrijede, a gore pomenuti oporezovani shodno prihodima (bolje receno pravno procesuirani), ne bi nam trebali clanci o "stezanju kaisa" nego o ulaganju. Ako je i ta jedna kafa preskupa...

  • Јасмина

    25. april 2021 | 09:36

    Овде се не троши на такве ствари.Људи поимају само 5-ту ставку,како преживети

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>