• 0
 ≫ 

Šta donosi nova tehnologija trgovanja kripto novcem? Za početak, mnogo manje neuspelih transakcija

 ≫ 

Tim sa bečkog univerziteta je razvio alternativu

  • 0
kripto

Foto: Austin Distel

Tehnički univerzitet u Beču razvio je novi protokol za trgovanje kriptovalutama, sa namerom da bude brži i sigurniji od postojećeg. Blokčejn tehnologija omogućava deset transakcija u jednoj sekundi.

Poređenja radi, kompanije sa kreditinim karticama izvrše desetine hiljada transakcija u sekundi. Iz tog razloga je razvijena mreža pod nazivom "Lightning Network". Pomoću nje, transakcije se odvijaju oko blokčejna i nisu vidljive. Samo na početku i na kraju jedne serije transakcija, one se beleže u blokčejnu.

Nedostatak ove tehnologije je što korisnici mogu da dođu do podataka drugih korisnika. Takođe se dešava da uplaćeni depozit korisnika nakon neizvršenih transakcija duže vreme bude nedostupan.

Tim sa bečkog univerziteta je razvio alternativu. "Sigurnost protokola se može analizirati formalnim metodama. Mi možemo matematički da dokažemo da naš novi protokol određene greške i probleme ne dozvoljava ni u jednoj situaciji", izjavio je Lukas Aumajer sa bečkog univerziteta.

Pored logičke strukture protokola bitna je i praktična primena. Bečki naučnici su proverili u virtuelnoj mreži

transakcija kako se nova tehnologija ponaša u odnosu na mrežu "Lightning Network". Simulacija je pokazala da se javlja mnogo manje neuspelih transakcija.

Tehnički univerzitet u Beču je razvio novi protokol u saradnji sa kolegama sa španskog instituta "IMDEA Software Institute" i sa američkog univerziteta Purdue. Tehnologija će biti predstavljena na simpozijumu o bezbednosti "USENIX".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>