• 1

5 vitalnih stvari kojima je skočila cena, i ne misli da stane: Da li je ovo nova era inflacije?

Veliko je pitanje da li su nestašica i skok cena privremeni nusprodukti pandemije ili se globalna ekonomija menja na načine koji bi mogli trajno povećati troškove poslovanja i uvesti novu eru inflacije

  • 1
utovar robe, putovanja, potrošačka korpa, poskupljenje, lekovi,

Foto: Shutterstock, Pixabay,

Do sada ste verovatno i sami primetili da sve postaje skuplje. Od nameštaja, preko polovnih automobila, od pečenja do govedine, potrošačke cene su od januara neprekidno rasle kako se ekonomija oporavlja.

Tako je u Americi, Evropi, Srbiji...

Posledice korone bi svet tek mogao da oseti, kroz poskupljenje svega onoga što nam neminovno treba, na dnevnoj bazi.

To su, pre svega, čelik, drvna građa, plastika, gorivo, zatim kukuruz, soja, šećer, suncokretovo ulje, ali i nekretnine (kuće), automobili, pelene i toaletni papir. O ovome se više puta pisalo i cene su već porasle u odnosu na period pre pandemije, a taj trend se očigledno nastavlja. 

Pandemija koja je u toku zakomplikovala je lance snabdevanja, ograničavajući ponudu, čak i kada se potražnja za robom povećava.

Sve u svemu, potrošačke cene su prošlog meseca porasle za 5% u odnosu na prethodni maj - što je najveći skok od leta 2008. i veći od predviđenog rasta od 4,7%. Inflacija u Srbiji je u maju ove godine zabeležila rast od 0,5 odsto u odnosu na april, dok je u poređenju sa istim mesecom 2020. porasla za 3,6 procenata

Evo šta treba da znate o tome kako se cene menjaju i čemu će da skoči cena u narednom periodu:

Oprema za domaćinstvo

Razmišljate o kupovini novog kauča? Možda neka nova posteljina? Budite spremni da je platite više nego obično. Cene nameštaja koje uključuju kategorije kao što su kućne usluge i nameštaj i posteljina, porasle su 1,3% prošlog meseca. Iako se ne čini da je mnogo, u Americi je ovo najveći mesečni rast od januara 1976.

Prošlog proleća, kada je pandemija donela ekonomski haos, pilane su se zatvorile. Cene drvne građe sada eksplodiraju.

Prevoz

Drugi mesec zaredom porasle su cene polovnih automobila i kamiona. Prošlog meseca porasli su za 7,3%, što predstavlja oko trećine ukupnog rasta cena u maju. U aprilu su cene polovnih automobila i kamiona porasle za 10%, što je najveći mesečni rast cena od kada su podaci o polovnim automobilima prvi put praćeni 1953. godine.

I novi automobili su poskupeli, u maju su porasli za 1,6%. To je najveći mesečni porast od oktobra 2009. godine.

Prodavnica, supermarket, kupac, devojka, maska

Foto: Shutterstock

Prelazak na posao od kuće, zajedno sa gubitkom posla prošle godine, prouzrokovao je nagli pad prodaje automobila. Kao odgovor na to, mnoga prodajna mesta su zatvorena. Iako se potražnja za automobilima vratila, ponuda nije. Fabrike automobila širom sveta primorane su da zatvore ili ograniče proizvodnju zbog nedavne nestašice računarskih čipova. Sada, prodavci automobila imaju manje automobila na svojim placevima. Sve to utiče na veće cene.

Putovanje

Amerikanci već više od godinu dana ostaju kod kuće. Ali su sada ljudi željni da krenu nekuda.

Cene avionskih karata nastavile su da rastu - 7% prošlog meseca. Ostali oblici putničkog prevoza nastavili su da rastu. Iznajmljivanje automobila i kamiona je skuplje za 12,1%, a međugradski prevoz sada košta 2% više.

Hrana

Cena mesa u Americi porasla je 6,4 prošlog meseca. Sveukupno, cene mesa, živine, ribe i jaja porasle su 1,3 odsto.

Zdravlje

Oprema, medicinska zaštita, proizvodi poput lekova, sve je to skočilo. U nekim dražvama u SAD i više od 1 odsto, ali ne zaostaju ni globalno.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    11. jun 2021 | 17:02

    Ja bi sa mojom platom mogao vise hrane da iskupujem u Nemackoj nego u Srbiji. Kod nas je sve preskupo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>