• 0

Kako je "banka iz senke" svojim testovima rešila najveće dileme oko digitalnog evra

ECB je početkom jula saopštila da započinje istražnu fazu razvoja digitalnog evra u programu koji će trajati 24 meseca

  • 0
evro, digitalni evro, novac

Foto: Pixabay

Centralna banka Estonije iznela je smele tvrdnje o skalabilnosti digitalnog evra, zasnovanog na blokčeinu, nakon eksperimenta sprovedenog sa nekim drugim centralnim bankama evrozone.

Eesti Pank otkriva da bi "novo rešenje zasnovano na blokčejnu teoretski moglo podržati gotovo neograničen broj plaćanja koja se obrađuju istovremeno", navodi se u saopštenju objavljenom pre nekoliko dana.

Radeći zajedno sa Evropskom centralnom bankom (ECB) i centralnim bankama Španije, Nemačke, Italije, Grčke, Irske, Letonije i Holandije, Eesti Pank-ov eksperiment je koristio istu tehnologiju blokčejna koja čini osnovu digitalnog društva e-Estonije u zemlji, što je pokret za digitalizaciju svih interakcija između građana i države.

U eksperimentu su učesnici sa digitalnim identitetom slali plaćanja u digitalnom novcu između Estonije, Letonije, Litvanije i Španije. Sistem je mogao da obradi više od 300.000 transakcija u sekundi, a sredstva su stigla do korisnika za manje od dve sekunde.

"Ova tehnologija ne postavlja bitna ograničenja u obimu nabavljanja novca", rečeno je iz estonske banke. Dodaje se da "sistem može da podnese celokupnu ponudu evra u opticaju i više". ECB je početkom jula saopštila da započinje istražnu fazu razvoja digitalnog evra u programu koji će trajati 24 meseca.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>