• 10

Kako je došlo do toga da dostavu hrane u Beogradu plaćate u evrima? Ovo je zabranjeno u Srbiji

Kompanije za dostavu ne smeju da vam transakcije naplaćuju u evrima, rekli su sagovornici Telegraf Biznisa

  • 10
Dostava hrane telefon

Foto: Shutterstock

Posle zbrke oko plaćanja CarGo preko Pejpala, iz Narodne banke Srbije su za Telegraf Biznis objasnili ko dobija kovertu, koje su kazne i da li zastarevaju. Međutim, to nije bila jedina nedoumica koji su imali naši građani kada je reč o plaćanju pojedinih usluga, odnosno servisa.

Ispostavilo se da je kompanija za dostavu hrane naplatu vršila u evrima, umesto u dinarima.

Na osnovu podataka do kojih je došao Sektor za devizne poslove i kreditne odnose sa inostranstvom, uočeno je da su fizička lica izvršene usluge prevoza i dostave u Srbiji plaćali u devizama, što je suprotno članu 34. stav 1. Zakona o deviznom poslovanju. Drugim rečima, kada ste putem Pejpala vršili dopunu kredita za vožnju, prekršili ste zakon jer ste transakciju izvršili u devizama sa domaćom kompanijom.

Slično je  ako se putem neke aplikacije plaćala hrana u evrima.

Kompanije za dostavu poslovale nepravilno

 

Kako su rekli za naš portal u centralnoj banci, u cilju zaštite prava i interesa korisnika ovih i sličnih usluga, Narodna banka Srbije je i u toku 2020. godine izvršila kontrole deviznog poslovanja određenih pravnih lica, a koje su bile u vezi sa uslugama naručivanje i dostave hrane, tokom kojih su utvrđene određene nepravilnosti u vezi sa naplatom pruženih usluga u Srbiji.

- Naime, tokom postupaka kontrole konstatovano je da su pružene usluge, korisnicima u Srbiji naplaćivali u devizama, umesto u dinarima, na način što je naplata vršena preko stranih pružalaca platnih usluga i to zaduženjem platnih kartica korisnika kroz inostrani kliring i setlment u stranoj valuti, suprotno odredbama Zakona o deviznom poslovanju i Zakona o platnim uslugama - rekli su za Telegraf Biznis u NBS.

Kuriri, dostava

Foto: Shutterstock

Nakon sprovedenih postupaka devizne kontrole Narodna banka Srbije je podnela zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka nadležnom sudu, protiv ovih pravnih lica i njihovih odgovornih lica.

Posle kontrole, kompanije za dostavu su promenile politiku. 

- Napominjemo da su subjekti kontrole nakon izvršenih postupaka kontrole preduzeli aktivnosti u cilju usklađivanja modela poslovanja sa Zakonom o deviznom poslovanju i Zakonom o platnim uslugama, a kako bi se naplata njihovih usluga vršila u dinarima preko pružalaca platnih usluga koji imaju dozvolu Narodne banke Srbije za pružanje ovih usluga u Srbiji, a saglasno važećim propisima - navode nam u NBS.

Ističu i da se oštećeni korisnici mogu obratiti Narodnoj banci Srbije, koja će, kao i do sada, preduzeti sve neophodne radnje da obezbedi poštovanje propisa i zaštitu potrošača, a radi zaštite finansijskog sistema Republike Srbije.

Video: Ovo smo viđali samo u Ratovima zvezda: Studentima u Arizoni klopu donose dronovi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko iz mase

    28. septembar 2021 | 12:49

    A zakonito je kada banke naplaćuju održavanje deviznih računa u evrima? Samo pitam.

  • Oooo

    28. septembar 2021 | 14:42

    A zasto su cene letovanja i zimovanja istaknute u eurima ili cene novih vozila kada je nasa valita eurp, a onda svi oni na razlici u kursu jos pride budu dobri par hiljada dinara barem

  • CH

    28. septembar 2021 | 13:59

    I nama naplaćuju putarinu u evrima.Ja nemam eure,vec CHF pa me i tu oderu lepo.Divna zemlja velikih mogućnosti.Steta što je samo za male i odabrane.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>