• 5
 ≫ 

Danas je Svetski dan štednje: Kako sačuvati novac u moru rashoda? Ovo su trikovi

 ≫ 

Vrlo važna stavka u nastojanju da upravljate silnim troškovima jeste da pravite nedeljne budžete

  • 5
štednja, kasica-prasica

Foto: Freepik

Danas, 31. oktobra, obeležava se Svetski dan štednje, mada je ceo mesec oktobar u tom znaku. Ovaj praznik, ozvaničen na internacionalnom nivou, još jednom nas podseća koliko je važno da adekvatno i racionalno raspolažemo novcem.

To se posebno pokazalo u doba pandemije, kada su tržišta postala nesigurna i nepouzdana, a građani su se nalazili pred brojnim izazovima kako da sačuvaju novac za "crne dane", odnosno kako da zarade više.

Istraživanja potvrđuju da sve više građana bira banku - kao mesto za štednju, umesto svoje kuće, slamarice ili nekog drugog "kutka" za odlaganje novca. Ako, pak, odlučite da banci poverite svoj novac, obratite pažnju na uslove štednje: kolika je nominalna i efektivna kamatna stopa, na koliko možete da oročite novac, koje vrste štednje nude, kao i koliko je sigurna sama banka.

Ako se odlučite da novac, ipak, ostane u vašem domu, možda vam mogu pomoći ovi trikovi za uspešnu štednju, kao i mesta koja su ljudi označili kao "sigurna i kreativna".

Pravite nedeljne budžete

 

Vrlo važna stavka u nastojanju da upravljate silnim troškovima. Kada odbijete fiksne rashode, nakon što vam legne zarada, izračunajte sa koliko para raspolažete i šta vam ostaje za dodatne troškove.

Sledite pravilo "48 sati pre kupovine"

 

Sačekajte barem dva dana da vam se slegnu utisci, pre nego kupite neki proizvod. Iako kada kažemo "klik", mislimo na onlajn kupovinu, isto važi i za fizičke radnje. Lako ćete se vratiti i pazariti proizvod, ako i narednih 48 sati budete razmišljali o njemu.

Strategija je ključna

 

Osmislite šta vam je važno i prioritetno, i napravite spisak, jer ćete samo tako moći da pratite tok rashoda. Ako kupujete nasumično, bez prethodnog plana, lako možete upasti u začarani krug impulsivne kupovine.

štednja, novac

Foto: Freepik

Gde sve sakriti novac?

 

Prema iskustvima nekih štediša, pare možete bezbedno čuvati u kauču, ali i u plišanom medi, unutar knjige, u špajzu, u masci za mobilni telefona, pa čak i u čarapama. Takođe, druga zanimljiva mesta su tegla s keksom, kutija za cipele, ram za slike, jastuk.

Podsećamo vas i na jednu staru anegdotu:

Naime, grupa studenata je kupila polovni kauč za 20 dolara, a u njemu kasnije pronašla čak 41.000 dolara! Ipak, odlučili su da vrate novac vlasniku kauča koji ga je donirao. Njegova supruga je u kauču godinama štedela novac, da bi na kraju zaboravila na njega.

Dakle, nikad se ne zna... Samo budite mudri, ne zaboravite na svoj novac i na čuvajte ga na lako dostupnim mestima.

Dnevna soba, kauč, stan, kuća

Foto: Pixabay

Da li je isplativije štedeti u dinarima ili u evrima?

 

Najnovija analiza Narodne banke ponovo je potvrdila da je isplativije štedeti u dinarima.

U poslednjih devet godina, oročena štednja u dinarima na godinu dana, bez zanavllanja, bila je isplativija u čak 98 posto posmatranih godišnjih potperioda. Štediša, koji je od septembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobiće u septembru 2021. oko 1.500 dinara više (12 evra) od štediše koji je u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara.

Takođe, rezultati analize su pokazali da je dinarska štednja oročena na tri meseca bila isplativija od štednje u evrima u preko 87 odsto posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Video: Kako do manje potrošnje goriva u automobilu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>