• 0

Kupili kuću u izgradnji, pa ostali bez nje zbog skoka cena i jednog detalja u ugovoru

Graditelj se pozvao na klauzulu o raskidu ugovora, samo godinu dana nakon potpisivanja

  • 0
evri, pare, cena, kuca, vikendica, crtež projekat arhitekta arhitektonski plan

Foto: Shutterstock

Mesecima unazad svedoci smo sve većeg rasta cena nekretnina, pri čemu se sve više gubi jasna granica između kvaliteta gradnje i "cifara" koje prate stanove/kuće oglašene za prodaju.

Pisali smo i o tome da majstori u Srbiji više ne mogu da se obavežu na jednom utvrđene cene (na početku dogovaranja za, na primer, gradnju kuće), jer se rapidno menjaju cene građevinskog materijala - što utiče na cenu rada i usluge.

S druge strane, ima i primera gde ljudi ostanu bez svojih domova, prevareni od strane investitora.

To se, međutim, ne dešava samo kod nas, već i u dalekoj Australiji. Konkretno u Kvinslendu, drugoj državi po veličini na tom kontinentu - čiji je glavni grad Brizbejn - jedna majka je ostala zatečena nakon što je graditelj njihove porodične "kuće iz snova" raskinuo ugovor.

On se, naime, pozvao na klauzulu o raskidu ugovora samo godinu dana nakon potpisivanja. Pegi i Dejvid Sitbon su u februaru prošle godine potpisali ugovor o kupovini gradske kuće sa četiri spavaće sobe u predgrađu Kvinslenda, Sedam brda (Seven Hills), koje je tek bilo u izgradnji.

Tvrde kako im je rečeno da će kuća biti spremna za četvoročlanu porodicu do avgusta, ali Sitbonovi su rekli da su čekali mesecima da se zemljište stavi na njihovo ime i da se to nikada nije dogodilo.

Sada, ovaj par ne zna kako da kupi novo mesto, nakon što je investitor "Property Developments No. 1" aktivirao klauzulu da zakonski raskine ugovor u februaru 2022. godine.

Gospođa Sitbon je rekla da su se prvobitno saglasili da kupe gradsku kuću za 700.000 dolara, ali je dodala da se gradske kuće sada prodaju za stotine hiljada više. Inače, oboje su poreklom iz Francuske, a lani su postali državljani Australije.

Kažu da su zatražili da se datum tzv. sunset klauzule (datum do kojeg izgradnja mora biti završena; ako taj datum prođe, a uslovi ugovora nisu ispunjeni, kupac ima opciju da raskine ugovor) smanji sa dve na jednu godinu, jer veruju da će mesto biti završeno do avgusta i da to neće biti problem.

Gradnja montažne kuće

Foto: Shutterstock

- To je bila najgora odluka koju smo doneli, bio je to veoma gorak test. Za nas je to bio poziv za buđenje da ne treba da verujemo svima, samo zato što smo na prelepom mestu sa prelepim ljudima - rekao je Sitbon za news.com.au.

Dok je njima depozit od 34.000 dolara vraćen, gradska kuća u izgradnji sada se oglašava na realestate.com.au za više od milion dolara, iako ima balkon za koji se njih dvoje nisu odlučili. Ali, kažu da više ne mogu da priušte zemljište u toj oblasti.

- Sada, sa tržištem kakvo je, čak i sa budžetom koji smo imali pre godinu dana, ne možemo da nađemo nešto drugo i sada ne znamo šta ćemo da radimo - rekla je gospođa Sitbon, mama mališana od 14 i 11 godina.

Na zahtev ovog para, advokati pomenute firme su naveli razloge za kašnjenje završetka zgrade, nakon što je aktivirana klauzula. Oni su ukazali na efekat pandemije kovida-19 na tržište nekretnina, što je "rezultiralo nedostatkom izvođača i materijala, lošim vremenskim prilikama...".

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>