• 31

"File skoro 1.000 dinara, nečuveno": Svuda poskupljenje piletine, ali ovo je trik da uštedite

Na svetskom nivou, cene hrane su u padu, osim za dve kategorije proizvoda

  • 31
piletina

Foto: Shutterstock

Rastuće cene upakovanih pilećih prsa, bataka i krilaca potresaju potrošače ovih dana, tako da svi do jednog izgovaraju: "Što je mnogo, mnogo je".

Tako piše Volstrit Žurnal ovih dana, navodeći primer Sajmona Kirša (33) iz Portlanda koji je na kraju odlučio da kupi celo pile u mesari, i sam ga tranžira. "Nisam mogao da nađem opravdanje za tako visoke cene", rekao je i dodao kako je pregledao nekoliko tutorijala o tranžiranju mesa, ne bi li posao obavio kako treba.

Sada mu tranžiranje ide prilično brzo, a čak se isplatilo i to što je kupio specijalni pribor od 10 dolara, kako bi se maksimalno približio kostima, koje čuva za supu. "Pre inflacije, nisam pravio supu vikendom", kaže Sajmon. Po svemu sudeći, rastuće cene i u tom smislu menjaju navike potrošača.

Za Srbiju, tako nešto je možda uobičajeno, ali su Amerikanci navikli da kupuju upakovano, tranžirano meso. Za njih, ili barem većinu, ovo je novo iskustvo u spremanju hrane. Rastući računi u prodavnicama takođe navode mudre potrošače da spremaju turšiju, prave džemove, koriste tradicionalnije recepte kao što su palačinke od krompira

Naime, celo pile košta manje od zbira njegovih delova, prodavanih ili pakovanih pojedinačno. Upravo u tome kupci sada vide uštedu. Tokom godina, Amerikanci su sve više bili naklonjeni tome da kupuju "gotove proizvode", umesto da se sami bakću sa, recimo, celim piletom kod kuće, ali... Stvari su se promenile.

Od prošle nedelje, cena piletine u jednom komadu je, prosečno, bila 1,56 dolara za oko 450 grama, prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD, koje je napravilo paralelu sa istim periodom lani: tada je cena bila 1,09 dolara. Pileće grudi bez kostiju i kožice koštaju 4,26 dolara za nekih pola kilograma, što je drastičan skok u odnosu na 2,46 dolara iz 2021.

pileća krilca

Foto: shutterstock.com

 

"File skoro 1.000 dinara, nečuveno"

I jedna naša čitateljka, inače iskusna domaćica koja redovno prati cene, kaže da je ostala zapanjena cenom piletina u velikom trgovinskom lancu u Srbiji u protekloj nedelji.

- Bila sam zapanjena kada sam videla da upakovani pileći file, od 1 kg, košta malo manje od 1.000 dinara, mislim nekih 980 RSD. To je nečuveno. U tom momentu nisam pronašla piletinu u mesari, pa sam potražila upakovani proizvod. Koliko sada košta piletina, toliko je do skoro koštao ćureći file, za koji se zna da je oduvek bio skuplji - priča nam S. L. iz Beograda, podsećajaju da je upakovana piletina do skoro koštala 500-600 dinara.

- Na akcijama sam file nalazila i za 400 dinara. Sada je, koliko vidim, piletina na meru 700 dinara i više. Pileće grudi su oko 650, a inače su maksimalno bile 400 dinara. Takođe, junetinu s koskom sada na kvazi akciji prodaju za 1.200 RSD po kilogramu.

Podsećamo, nedavno smo pisali o trenutnim svetskim potrošačkim cenama, a prema Indeksu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, FAO, one su uglavnom u padu, izuzev mlečnih proizvoda i belog mesa. Kako se navodi u izveštaju, "piletina nikad nije bila skuplja".

Takođe, Vlada Republike Srbije dopunila je odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i to u delu koji se odnosi na cene, odnosno ograničenje visine marže pri prodaji pilećeg mesa na maksimalno 10%.

Video: Počela žetva, ratari žele veće cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • box

    16. jul 2022 | 10:03

    Najskuplja hrana i sve ostalo u odnosu na ostatak EU...a plate mizerija.Ekonomski tigar Srbija.

  • Đ

    16. jul 2022 | 10:20

    Obećano povećanje penzija i minimalca neće vredeti ničemu u januaru naredne godine.

  • Ćevap

    16. jul 2022 | 09:25

    U Nemačkoj 1kg svežeg svinjskog mesa od buta ili plećke košta 4-5 evra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>