• 0

5 načina da uštedite novac na putovanjima ovog leta

I ovde važi jedan od najosnovnijih zakona ekonomije: Kada cene rastu, potražnja opada

  • 0
Godišnji odmor

Foto: Shutterstock

Skoro 70 odsto onih koji planiraju letnji odmor reklo je da očekuju promene u svojim novčanicima zbog inflacije, prema istraživanju kompanije za finansijske usluge Bankrate.

Još više (74%) aktivno traži načine da uštedi na putovanjima, pokazalo je istraživanje marketinške kompanije Zeta Global.

Evo nekoliko saveta insajdera iz industrije, kao i putnika.

1. Pronalaženje jeftinijih letova

Oni koji strateški štede troše 23% manje na letove od onih koji to ne rade, prema anketi putnika koju je sproveo sajt za rezervacije VacationRenter.

Najbolje strategije uključuju rezervisanje prevoznika (52%), pridržavanje jedne torbe za ručni prtljag (48%), korišćenje bodova ili nagrada na kreditnim karticama (39%) i praćenje cena karata (28%), navodi se u saopštenju.

Svaki treći ispitanik je rekao da koristi aplikacije za uštedu novca na letovima. Jedna takva aplikacija omogućava korisnicima da postavljaju upozorenja o cenama, pretražuju fleksibilne datume letova i obližnje aerodrome, i uparuju aviokompanije kako bi pronašli najbolje cene.

Fleksibilni datumi putovanja jedan je od najboljih načina da se postigne dogovor o letu, prema aplikaciji za putovanja Hoper, koja kaže da polazak u sredu umesto u petak štedi u proseku oko 35 dolara.

Ista taktika funkcioniše i za boravak u hotelima, kaže Hoper. Prijavljivanje u hotel za boravak od dve noći u četvrtak, umesto u petak ili subotu, može da uštedi u proseku 60 dolara sa računa, kaže se.

Druga taktika je praćenje novih ruta ili novih usluga avio-kompanije koje ulaze na lokalne aerodrome. Kada aviokompanija doda novu rutu, konkurencija među prevoznicima može dovesti do pada cena avionskih karata, kaže Hoper. Avio-kompanije često pokreću promocije kako bi se to pročulo, kaže se.

Da bi saznali o novim cenama i uslugama, putnici se mogu „prijaviti za biltene sa lokalnog aerodroma ili avio-kompanija“. Takođe, „pazite na saopštenja za štampu i natpise na vašem lokalnom aerodromu koji oglašavaju nove usluge.

2. Razmislite o krstarenju

Putnici obično ne pomisle u prvi mah na krstarenje kao oblik odmora. Ali snižene cene krstarenja mogu biti dovoljne da vas navedu da se predomislite. Od početka pandemije, neki putni troškovi su porasli za više od 50%, prema izveštaju o putovanju kompanije Visa Biznis.

Ali cene krstarenja uglavnom su ostale nepromenjene.

Četvoronoćna krstarenja mogu se rezervisati za 26 dolara po noći, prema sajtu za rezervacije Priceline. Cene uključuju obroke na brodu, ali ne uključuju državne takse. Kada se ove naknade dodaju, cena za dve osobe je 456 dolara - ili oko 57 dolara po osobi po noći.

Slične ponude mogu se naći na krstarenjima do Bahama i Kajmanskih ostrva. Letnja krstarenja do Aljaske počinju od 58 dolara, bez naknada.

U Evropi, krstarenje od četiri noći do Hrvatske i Izraela počinje od 70 dolara po noći, dok putnici u Aziji mogu krstariti od Singapura do Penanga u Maleziji za 80 dolara.

srećna devojka žena putovanje automobilom šešir u ruci izlet odmor

Foto: Shutterstock

Pored sniženih cena karata, kompanije za krstarenje izbacuju i druge ponude kako bi privukle putnike da se vrate na more. Na primer, karte za decu se ne plaćaju.

3. Rezervišite nove hotele

Traženje onih hotela koji se otvaraju je još jedan način da uštedite novac. Jedan do njih koji bi trebalo da bude otvoren u Bangkoku 29. jula, daje popust od 25%  za one koji rezervišu kroz promotivnu ponudu.

Kako bi proslavio svoje lansiranje, Rojal uno snižava cene za 25% i daje gostima 500 USD kredita za odmaralište. Odmaralište je otvoreno u Kankunu u Meksiku prošlog meseca.

Međutim, ova strategija nije bez rizika, jer novi hoteli mogu da kasne sa početkom otvaranja. Konkretno, na primer, Rojal uno je priznao da dva njegova restorana, spa centar i teretana, još nisu otvoreni, ali da je „uprava napomenula da će biti otvoreni krajem leta“.

4. Pokrijte gorivo

Neki hoteli direktno rešavaju rastuće troškova putnika pirlikom transporta tako što nadoknađuju rastuće cene benzina.

Nekoliko hotela nudi boravak koji uključuje karticu za gorivo od 50 dolara, dok neki drugi gosti mogu da dobiju do 100 dolara popusta na račune tako što će pokazati priznanice.

5. Odložite letnje planove

Savet koji se najviše pojavljuje u potrazi za strategijama za uštedu novca je odlaganje planova za kraj leta ili početak jeseni. Izgleda da se tako može uštedeti u proseku 120 dolara.

Video: Vožnju bicikla pored mora i umetnost: Idealan odmor za sve avanturiste i zaljubljenike u prirodu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>