• 15

"Saberem, pa se oduzmem": Rekreativna nastava za troje dece 97.000 dinara

Svaki početak školske godine ozbiljan je izdatak za sve porodice, a često kućni budžet nije proporcionalan rastu osnovnih školskih potrepština

  • 15
Ekskurzija, novac, dinari

Foto-Ilustracija: Shutterstock

Iako 1. septembar polako zalazi iza ćoška i jesen se bliži, čini se da priče o troškovima početka školske godine ne jenjavaju. I dok su osnovne potrepštine za đake oduvek bile ozbiljan izdatak za kućni budžet, čini se da se ove godine on dodatno oseti.

Podsetimo, samo knjige za prvake, u kompletu, koštale su roditelje od 7.260 do 8.440 dinara, dok ta cifra raste sa višim razredima.

No, knjige su kupljene. I taman kada su mislili da su sa "tom pričom" završili do naredne godine, stiže novi trošak - ekskurzija.

"Nešto razmišljam, ovog meseca sam dala za školske udžbenike oko 20.000 dinara, za ekskurziju 14.000, za školu engleskog 8.600, za udžbenike za školu engleskog 4.600. Nisam računala školski pribor, sveske, garderobu, patike, jaknu...", priča jedna majka na Tviteru, postavljajući pitanje:

"Kako prežive ljudi koji imaju više od jednog deteta?"

"Čuvaj za narednu generaciju"

Prvaci, polazak u školu, prvi dan škole, škola

Foto: Tanjug/HINA/Admir Buljubasic

Nije tajna da decenijama unazad đaci nabavljaju polovne udžbenike, ali kako se poslednjih nekoliko godina izdavači menjaju, sve manje je onih knjiga koje su upotrebljive i naredne godine.

S druge strane, deca su odrastala uz radne sveske za jezike, koje su popunjavali običnom olovkom, kako bi sestra ili brat mogli da je naslede, i na taj način uštede koji dinar više u porodičnom budžetu.

"Prežive tako što udžbenike za srednju školu kupe po već unapred dogovorenoj ceni, za osnovnu mi je komšinica dala, za ekskurziju u osnovnoj dadoh 24.500 dinara, u srednjoj su odustali svi od eksurzije i tako sam tu uštedela. Za sveske i pribor za srednju i osnovnu školu dadoh 4.000 dinara", objašnjava ona majka, sa dvoje ili troje dece.

"A što se privatnih časova tiče, ja dobro znam matematiku i srpski, suprug engleski, hemiju i fiziku, stariji sin uvek uskače za sve kada mi nismo tu ili ne možemo, jer poljoprivreda", dodaje.

Kada se sve stavi na papir, ulaz i izlaz na kraju meseca se ne poklapaju.

"Zapisivati ceo mesec svaki dinar, ali stvarno svaki, koji izađe iz kuće, bez izuzetka. Ulaz i izlaz ne da se ne slažu, nego jednostavno tu matematika prestaje da postoji i ulaziš u zonu ludila", priča jedan tata.

Cene eksurzija, koje su i inače ozbiljan izdatak za kućni budžet, dodatno su poskupele sa porastom cena goriva. Taj trend rasta zabeležen je još prošle školske godine, a iz priloženog se vidi da je prisutan i ove.

Obično, po odeljenju ide bar jedan gratis, ali jedna majka doživela je da treba da plati za sva tri deteta.

"Za rekreativnu sam dala 97.000 na rate jer treće dete nije dobilo gratis. Za plivanje 11.500 za trojicu, plus košarka najstariji 4.000 (samo njemu smo uplatili engleski 4.200 mesecno), plus boravak, ishrana u školi, plus 5.000 škola sporta za mlađu dvojicu. Saberem pa se oduzmem", objašnjava.

Obrazovanje u Kanadi

U priču se uključio i jedan tata, koji je iz gore navedenih razloga, odlučio da obrazovanje za svoju decu pronađe preko grane - u Kanadi.

"Ove jeseni krenuli u školu, potrošili smo oko 500 dolara (45000 dinara) i kupili im doslovce sve što im treba, uključujući novu garderobu. Poenta je što je ovde minimalac oko 2.200 dolara. Dakle, 23 odsto minimalca", objašnjava.

Ovakva je situacija bila dok su bili ovde:

"Pre nego što smo došli ovde, za dva đaka bilo je potrebno 30.000 samo za udžbenike. Plus treće dete za čije udžbenike nismo znali cenu jer je prvi razred. A na to dodati pribor, rančeve, odeću i obuću. I čuveni đački dinar (koji je u našem slučaju pokrivao troškove oglašavanja)".

Sada, za đački dinar, odlazi im samo jedan odsto minimalca.

"Kod nas je bilo 2x500 RSD. Evo koliko plaćamo to isto ovde u Kanadi (1% minimalca) i za šta je namenjeno", napisao je.

Naime, đački dinar plaćaju oko 2.400 dinara na godišnjem nivou, a obuhvata troškove gostujućih predavanja, studentskih kartica, manifestacija, kao i đačkog rukovodstva.

A Telegraf Biznis je proveravao i gde su još besplatni udžbenici. O tome čitajte u našem posebnom tekstu. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uciteljica

    21. septembar 2022 | 20:46

    Rekteativna nastava nije obavezna. Radim u skoli i znam da se mnoge kolege, ucitelji, trude da bukvalno ubede roditelje da prijave decu. Ne znam zasto im to toliko znaci, osim dnevnica, jer je veoma odgovoran posao. Medjutim, ako se roditeljima i deci pristupi sa pricom koja je realna, o tome da je skupo, da se moze ici na jednodnevnu ekskurziju, svima je lakse. Samo slobodno recite da niste zainteresovani i ne brinite sta tome misle ostali.

  • Kostas

    21. septembar 2022 | 20:52

    Pod hitno zabraniti bilo koji vid ekskurzija,jednodnevna ili više dnevna dok traje ekonomska kriza.

  • Ja

    21. septembar 2022 | 21:46

    Ko kaze da mora na rekreativnu?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>