• 22
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Opravdano ili ne: Koja poskupljenja u Srbiji vas najviše nerviraju? (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čitaoci su sa nama u prethodnom periodu podelili i svoja iskustva, vezana za rast cena na svim poljima

  • 22
Jogurt, salon lepote, manikir, toalet papir, poskupljenje cene, cena

Foto: Pixabay

Neprestani rast cena, na svetskom planu, sve više izaziva revolt kod potrošača, posebno imajući u vidu da se moraju "boriti" na više frontova: od poskupljenja hrane do poskupljenja energenata, higijenskih i ostalih proizvoda.

Čitaoci su sa nama u prethodnom periodu podelili i svoja iskustva, vezana za rast cena na svim poljima. Prema njihovom stavu, ono što građanima najviše smeta jesu sledeća poskupljenja, koja delimo u tri kategorije.

Usluge

Kod ove kategorije, građani se ponajviše žale na više cene usluga kod kozmetičara/frizera, zatim na više cene koje su formirali majstori i kada je reč o cenama u pekarama.

Telegraf Biznis se više puta bavio ovim poskupljenjima, a promena se, čini se, najviše vidi u salonima lepote. Najveći problem su paušalne procene usled formiranja novih cena, budući da klijent nema jasan uvid u to koliko se poskupljenje određenog materijala zaista odražava na samu uslugu.

- Primetila sam da, konkretno moja kozmetičarka, radi sve brže kada mi sređuje nokte, kao da se ne trudi dovoljno. Verovatno zbog obima posla. Pritom, svaki put je frka oko zakazivanja, a cenu je podigla za 200 dinara. Tako da ja sada plaćam 1.400 RSD za gel na noktima. Dodatno me nervira što na kraju opet moram ja da se bavim sređivanjem, jer ne uradi kako treba - kaže nam M. T. (34) iz Beograda.

S druge strane, opšte je poznato da majstori u Srbiji imaju sve više samopouzdanja kada cene svoj rad i postavljaju cene, tako da usluge "od pola sata ili 45 minuta" odavno prevazilaze nivo od 30, 40 evra. Recimo, i istraživanje sprovedeno u Hrvatskoj je pokazalo da je čak 90 odsto majstora podiglo cene usluga.

Podsećamo vas i na priču jedne naše čitateljke koju je usluga majstora koštala 8.000 dinara - nenadano.

majstor popravlja cev

Foto: Shutterstock

Mimo toga, pekarski proizvodi su dosta poskupeli u poslednje vreme, baš kao i kupovne torte koje možemo naći u pekarama, poslastičarnicama, supermarketima.

Mlečni proizvodi, meso, začini

Ono što svakako najviše pogađa budžete miliona domaćinstava jeste rast cena osnovne hrane, a tu spadaju hleb, žitarice, jaja, mleko, jogurt, meso i mesni proizvodi. Najviše negativnih reagovanja naši čitaoci imaju na cene jogurta i mleka, a mnogi su primetili i kako su drastično poskupeli začini, kvasac, prašak za pecivo, pirinač.

- Kilogram pirinča sam danas na popustu od 50% platila 188 dinara, a do skoro je bio 90 dinara po regularnoj ceni. Kad kažem "skoro", mislim početkom godine što nije tako davno. Sada mu je puna cena 380 RSD za kg - rekla je za naš portal nedavno S. V. iz Beograda, i dodala:

"Basmati, vitaminizirani, integralni, i ostale specijalne vrste pirinča sada koštaju u proseku više od 500, pa čak i iznad 700 RSD za kilogram. Na akciji su oko 400 dinara, što je nekada bila regularna cena. Moraću da proverim kakvo je stanje u tzv. prodavnicama "zdrave hrane", odnosno onima koje prodaju na meru".

Aktuelna cena za svež pekarski kvasac (50 grama) sada je 46,99 dinara, dok 10 kesica od po 10 grama praška za pecivo košta 140 RSD. Kesica od 12 grama, jednog premijum brenda, prodaje se za 33 dinara.

kvasac, mešenje hleba, kuhinja, recept,

Foto: Shutterstock

Higijenski i ostali proizvodi

Ako ste u prethodnom periodu bezuspešno pokušavali da "uđete u trag" cenama toalet papira i da ispratite akcije - niste jedini. "Nemoguće je. Cene ovog proizvoda se stalno menjaju", priča nam V. Đ.

Podsećamo vas i da su cene toalet papira porasle za 15,6% u godini do maja, ali je zanimljivo da se cene kozmetičkih/vlažnih maramica uglavnom nisu menjale. Trend rasta cena toalet papira praćen je trendom rasta celuloze i uopšte potražnjom za tom sirovinom. Ipak, na cenu dodatno utiče to što je potražnja svakako veća za toalet papirom nego za maramicama.

Među ostalim proizvodima koji su poskupeli su i brijači, higijenski ulošci, dezodoransi. Telegraf Biznis je prvi pisao o poskupljenju Dove dezodoransa, na osnovu iskustva naše čitateljke, i čak smo uradili poređenje sa cenom istog proizvoda u Nemačkoj.

Kada je reč o ostaloj vrsti hrane, možemo primetiti i poskupljenje nekih grickalica, kao što su orašasti plodovi, ali i voćnih negaziranih sokova, poput đusa, posebno onog od 100% narandže.

Koja poskupljenja su po vašem mišljenju neopravdana?

Glasajte

Pišite nam u komentarima koja poskupljenja vama najviše smetaju?

Video: Najavljeno poskupljenje struje za 6,5 odsto

(Telegraf Biznis)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    24. septembar 2022 | 14:09

    Struje i ogreva. Zbog nestručnost i i nemoći režima mi ispaštamo.

  • Đorđe

    24. septembar 2022 | 14:50

    Hrane ubedljivo, svaki dan nove više cene u marketima i na pijacama, svega možemo da se odreknemo ali hrane ne!

  • Skids

    24. septembar 2022 | 16:36

    Kratko i jasno nerviraju me sva poskupljenja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>