• 5
 ≫ 

Nemce doručak skupo košta: Puter, salama, jaja, sir, kafa... Sve cene uzletele

 ≫ 

Mlekare pravdaju rast cena mlečnih proizvoda, pre svega, skokom cena energenata, što poskupljuje transport, proizvodnju i hlađenje

  • 5
doručak Foto: shutterstock.com

U Nemačkoj namirnice iz nedelje u nedelju postaju sve skuplje, što se posebno odnosi na omiljene proizvode koje Nemci vole da doručkuju.

Poskupljenje počinje od kafe, čija cena je skočila 22,85 odsto. Tako je šoljica kafe u januaru koštala 14, a danas je 17 centi.

U poslednjih osam meseci je cena sirove kafe skočila za 50 odsto, objašnjeno je dnevniku Bild iz kompanije Čibo. Inače, Nemci rado piju kafu, što pokazuju statistički podaci, prema kojima svaki Nemac godišnje popije 169 litara kafe.

A na trpezi za doručak ne smeju da fale ni mlečni proizvodi, kao što su puter, mleko, sir.

Kada je reč o mleku, litar je u septembru prošle godine koštao još 90 centi, a godinu dana kasnije već - 1,17 evra, što je poskupljenje u visini od 30 odsto. Kod bio mleka rast cene je još veći - ide do 50 odsto.

Takođe, posebno se oseća rast cene putera i sira. Tako je 250 grama putera u septembru prošle godine koštalo 1,51 evra, a sada je 2,49 evra.

Slično je i sa sirom. Kilogram gaude je pre godinu dana koštao 5,86 evra, a sada mu je cena 7,87 evra, što je rast od 34,30 evra. Mlekare pravdaju rast cena mlečnih proizvoda, pre svega, skokom cena energenata, što poskupljuje transport, proizvodnju i hlađenje.

I sve salame su drastično poskupele, i to za čak 60 odsto. Oko 11.000 mesara suočeno je sa povećanim troškovima struje, a ne mogu sve da ih prebace na potrošače.

Cena za 100 grama salame trenutno iznosi 2,53 evra, a pre godinu dana je bila na 2,25 evra. Što se tiče jaja, proizvođači ističu da su porasle cene energenata, ali i hrane za kokoške, što poskupljuje proizvodnju.

Posledica toga je da pakovanje od 10 jaja košta u proseku 1,99 evra, a prošle godine koštalo je 1,69 evra. I sok od narandže je poskupeo za 57,4 odsto u poslednjih 12 meseci. Kada je reč o hlebu, on je u proseku poskupeo za 18 odsto.

Podsećamo, inflacija je u Nemačkoj na rekordnom nivou u poslednjih 70 godina. Kada je reč o Srbiji, NBS je danas izvestila o podacima vezanim za međugodišnju i oktobarsku inflaciju.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RoBot

    15. novembar 2022 | 13:06

    Veoma mi je žao nemačkog naroda. Šta sve čujem po našim medijima, verujem da im nije lako i da jedva sastavljaju kraj sa krajem. Voleo bih da im je dobro kao nama, ali je to izgleda nemoguće. Držte se braćo Nemci, proće i ta vaša kriza jednom ✊️

  • Anica

    15. novembar 2022 | 12:52

    Nemci rade za hiljade maraka,ostane im cak i na racunu do sledece plate.A mi radimo za nadnicu,koju omlati prva kupovina osnovnih zivotnih namirnica.O kozmetici nema govora...

  • Buzga

    15. novembar 2022 | 12:52

    Pa oni nemaju pantera🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>