• 0
 ≫ 

"Hvala inflaciji, na Dan zahvalnosti": Ćurka 20% skuplja ove godine

 ≫ 

Ovo je poruka koju će verovatno svaki Amerikanac reći u sebi, a dobar deo njih i - naglas

  • 0
ćurka Foto: shutterstock.com

Još od godine korone je krenulo da se zahuktava, a onda je inflacija u 2022. pokazala svoje "pravo lice".

Naime, države se sve teže nose sa krizom troškova, jer su cene bukvalno svuda skočile i u svim aspektima, a Amerikanci to takođe osećaju, iako su prva ekonomija sveta.

Lani, građanima SAD koji svakog novembra tradicionalno obeležavaju Dan zahvalnosti, nedostajalo je osnovnih sastojaka za prazničnu trpezu, a sada je najveći problem cena mesa.

Ove godine, Dan zahvalnosti se obeležava 24. novembra, a cena ćurke je viša 20 odsto u odnosu na 2021. Drugim rečima, aktuelna praznična večera će biti dosta skuplja, i prema pisanju Market Watch-a, cena kupovine ćurke i ukrasa za dekoraciju večere - za 10-članu, širu porodicu - najveća je u poslednjih nekoliko godina, prema najnovijem istraživanju American Farm Bureau Federation.

Na osnovu podataka 37. godišnjeg istraživanja, prosečna cena klasične gozbe za Dan zahvalnosti ove godine iznosi 65,04 dolara, što je povećanje od 10,74 dolara ili 20% u odnosu na prošlogodišnji prosečan iznos od 53,31 dolara.

I to je znatno iznad cene za 2020. – kada je bio najjeftiniji Dan zahvalnosti u deceniji – tada je večera koštala "svega" 46,90 dolara. Svakako, "krivac" je inflacija, uz nekoliko bitnih faktora kao što su ptičji grip i rekordno visoke cene stočne hrane, što je ove godine podiglo cenu ćurki.

Ustvari, svaka pojedinačna stavka na listi za kupovinu za Dan zahvalnosti - osim svežih brusnica - košta više nego prošle godine.

- Opšta inflacija koja smanjuje kupovnu moć potrošača je značajan faktor koji doprinosi povećanju prosečne cene ovogodišnje večere za Dan zahvalnosti - rekao je glavni ekonomista AFBF-a, Rodžer Krajan.

Kako kaže, drugi faktori koji doprinose povećanju cene uključuju prekid lanca snabdevanja i rat u Ukrajini.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>