• 0

Dobre novogodišnje odluke – Štednja

Kako da uvećate stanje na svom računu

  • 0
Kasica prasica Foto: Pixabay/Hans

Ekonomska kriza i neizvesnost koju je donela svetska pandemija dodatno je motivisala građane da štede svoj novac.

Glavni motiv je stvaranje finansijskih zaliha za "crne dane", a ono što je ohrabrujuće je da se sve veći broj građana odlučuje da svoj novac usmeri na sigurno mesto i tako ostvari dodatni profit.

U poslednja dva meseca značajno je uvećan iznos ukupne oročene štednje građana. Tome svedoče i cifre.

Građani u bankama u Srbiji čuvaju 14,2 milijarde evra, pri čemu je devizna štednja 13,5 milijardi, a dinarska 87,3 milijarde dinara. Prema podacima Narodne banke Srbije, od devizne štednje, najveći deo, oko 90 odsto odnosi se na štednju u evrima. Od početka godine ukupna štednja stanovništva porasla je za 592,3 miliona evra.

Tome u prilog govori poverenje koje građani imaju u banke, kao i rastuće kamatne stope koje su sada više nego na početku godine. Takođe, kurs je stabilan, a ako štedite u dinarima nemate ni porez. Zbog svega navedenog štednja u Srbiji je kontinuirano rasla jer su građani usled neizvesnosti trošili manje novca.

Sigurnost na prvom mestu

Da li ste znali da budžet koji ste sklonili sa strane možete i veoma lako da uvećate? Nemojte dozvoliti da vaš novac samo stoji na računu, bolje je da ga oročite uz kamate koje sada kontinuirano rastu.

One se razlikuju u zavisnosti na koliko meseci je novac oročen na primer 24 ili 36 meseci, a ono što je važno napomenuti jeste da svoj novac možete podići u bilo kom momentu bez kamate, nevezano za prethodno dogovoreni rok.

Najvažnije je da banke nude sigurne modele štednje. Iskoristite to i u prazničnom duhu, jedna od važnih odluka za novu godinu neka vam bude štednja koju ćete oročiti i tako ne samo sačuvati već i uvećati svoj novac.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>