• 5
 ≫ 

Zašto su jaja toliko poskupela? Ako poručite ovaj obrok na adresu, cena do 700 dinara

 ≫ 

Ptičji grip je problem u SAD već nekoliko meseci

  • 5
Omlet, kajgana Foto: Pixabay

Brojne namirnice su ove godine poskupele u celom svetu, ali malo šta je toliko "odskočilo" kao jaja.

U godini do novembra, neusklađene sa sezonskim promenama, cene jaja su skočile za 49 odsto u SAD, pokazuju podaci Zavoda za statistiku rada. Od početka ove godine, smrtonosni ptičiji grip smanjuje jata živine — posebno kada je reč o ćurkama i kokoškama nosiljama.

To je jedan od razloga zašto cene nikako da padnu, piše CNN, a podsećamo da se i Telegraf Biznis nedavno bavio ovom temom, iz ugla jedne naše čitateljke, koja je rekla da je u prodavnicama najviše "šokira" upravo cena jaja.

Sredinom prošlog meseca smo pisali i o tome da su britanski proizvođači nezadovoljni cenama, te se postavljalo pitanje da li će, uopšte, biti jaja na rafovima.

Kao apel za nastavak rada, poljoprivrednici su pozvali na povećanje od 40 penija za desetak jaja, međutim supermarketi nisu mogli da usliše njihovu molbu, navodeći da postoji "ograničenje" koliko troškova mogu da prebace na kupce.

Američki medij sada izveštava o situaciji u toj zemlji i naglašava da je ona dodatno pogoršana visokim troškovima hrane i energije za proizvođače, pored velike potražnje u supermarketima.

Stručnjaci smatraju da je vrhunac prošao, ali dok se ovi uslovi ne poprave, kupci moraju da se naviknu da će platiti skuplje za jaja u prodavnici. Ptičji grip je problem u SAD već nekoliko meseci, ali poslednjih nedelja veleprodajne cene su bile rekordne.

Od prošle nedelje, "cene su eskalirale devet uzastopnih nedelja, postavljajući nove rekorde na dnevnoj bazi od nedelje Dana zahvalnosti", rekla je Karin Rispoli iz firme Urner Barry, koja nudi podatke o tržištu hrane.

Kajgana Foto: Pixabay

Cene paprene i u restoranima

Tako su prošle nedelje jaja koja se prodaju pod oznakom Midwest large dostigla cenu od 5,46 dolara (oko 600 dinara) za 12 komada. Inače, u isto vreme lane cena za tu količinu je bila neverovatnih 1,70 dolara, što je oko 190 dinara.

Jedan od razloga za povećanje cene? Nema dovoljno zaliha, odnosno i dalje su prisutni problemi sa snabdevanjem.

- Jednostavno, nije bilo dovoljno proizvodnje da podrži neverovatno jaku maloprodajnu potražnju koju smo videli ove godine - kaže Rispoli. Snabdevanje je ograničeno usled smrtonosnog ptičjeg gripa.

Trenutna epidemija visokopatogenog ptičjeg gripa počela je u SAD negde u februaru i trajala je tokom cele godine. CNN dalje dodaje da je poslednja takva velika epidemija ptičijeg gripa u Sjedinjenim Državama bila 2015, ali je ona obuzdana do juna te iste godine.

Zaključak je da će se kriza s jajima preneti i na 2023. godinu.

A za to vreme, popularni doručak s jajima, kao što je omlet, čini se da nikada nije bio skuplji. Naime, u jednom beogradskom restoranu će vas od 450 do 540 dinara, zavisno od sastojaka, dok je cena do 700 dinara - ako poručite da vam donesu na kućnu adresu. Drugim rečima, pravi mali luksuz.

Najskuplji je proteinski omlet, sačinjen od jaja, spanaća, tikvice, sira rikota, tortilje, zelene salate, paradajza, a među skupljima je i sličan obrok sa pršutom ili slaninom, pečurkama.

Video: Istražili smo koliko košta riba pred najmasovniju srpsku slavu Svetog Nikolu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>