• 1
 ≫ 

Za 10 plaćanja dnevno, 10 faktura: Banke u Srbiji imaju novu praksu, zbog toga i knjigovođe dižu cene

 ≫ 

Povećanje papirologije će se definitivno odraziti na cenu knjigovodstva, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 1
Bankarske garancije Foto: Shutterstock

Građani se sve više žale na rast mesečnih obaveza prema bankama, naročito što se u poslednje vreme određene kalukacije pravdaju povećanjem kamatnih stopa globalno, a koje ne utiču samo na rast rate kredita, već menjaju i strukturu otplate. Dodatno, prema našim saznanjima, banke osim za fizička lica povećavaju i cenu usluga za poslovne subjekte.

Naime, jedna banka koja ima veliki udeo na tržištu Srbije, za svaku upotrebu, odnosno plaćanje biznis karticom, šalje po jednu zasebnu fakturu na SEF (Sistem elektronskih faktura). Već pljušte takve nove fakture.

Ovo bi moglo da uveća i cene knjigovodstvenih usluga. To potvrđuje i sagovornik Telegraf Biznisa, knjigovođa iz Beograda Aleksander Segedi.

Segedi, koji je vrsni poznavalac poreskih propisa, navodi da bi nova praksa mogla da dovede do uvećanog broja mesečnih faktura koje se broje desetinama, pa i stotinama. Podsetimo, on je još ranije u razgovoru za naš portal predložio tri modela po kojima bi frilenserima koje Poreska "juri", mogao na lakši način da se obračuna porez.

"Od početka obaveze Sistema Elektronskih Faktura, za sada jedna banka za svako “provlačenje” biznis kartice, što inače naplaćuje 39 dinara - šalje po jedan primerak fakture putem SEF. Sada imamo situaciju da, primera radi, mali preduzetnik, koji je morao biti registrovan na SEF - za deset plaćanja dnevno dobije deset faktura - dnevno; a to znači da će preduzetnici koji “provuku” karticu 300 puta mesečno imati 300 faktura za svog računovođu; a cena je dogovarana na bazi 20 faktura", kaže Segedi za naš portal.

banka, kredit, prazan novčanik Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, petnaestostruko povećanje papirologije će se definitivno odraziti na cenu knjigovodstva.

"Nisam siguran da je problem do SEF, mislim da banka može i drugačijom procedurom to da reši", navodi on.

Podsetimo, od 1. januara 2023. godine počelo je i obavezno slanje, primanje i čuvanje e-faktura za subjekte privatnog sektora koji su u obveznici PDV-a.

O nedoumicama i dilemama razgovarali smo sa Vukom Delibašićem koji je savetnik u Ministarstvu finansija. Prošli smo kroz najvažnija pitanja. Opširnije možete čitati u našem posebnom tekstu. 

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    11. januar 2023 | 23:49

    Kakva glupost.... Do sada su knjigovodje isto tako knjizile racune za svako provlacenje kartice. Ovo je mnogo prakticinije jer ce se racuni samo pojaviti u sistemu, naravno tamo gde je dobro povezano.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>