• 2

Ako krenete s kešom u Australiju, možete ostati gladni: Zemlja je gotovo cela kešles

Gotovo 95 odsto stvari koje želite da kupite morate da platite karticom

  • 2
Australija, štand

Foto: Telegraf.rs

Australija je poznata kao zemlja koja ide ispred drugih u uvođenju inovacija. Između ostalog, bila je prva koja je naterala Fejsbuk i Gugl da plate za vesti. Ulažu i guraju ekonomoju kroz investicije u zelenu energiju, a imaju stroga pravila kada je reč o zaštiti svojih autentičnih proizvoda.

Dodatno, može se reći da je ova zemlja potpuno kešles. Gotovo 95 odsto stvari koje želite da kupite morate da platite karticom. Mi smo se u to uverili tokom Australijan opena i korišćenja štanda za hranu - jednostavno, ukoliko nemate karticu, već samo keš, možete ostati gladni i žedni.

Neumoljivi su po pitanju eventualnog menjanja tog pravila. Zanimljivo je da i njihovi građani podržavaju ovu politiku, tako da većina Australijanaca svakodnevno i koristi kartice. Gotovina je gotovo iščezla.

Inače, inflacija u Australiji je porasla na novi 32-godišnji maksimum od 7,8% u poslednjem kvartalu fiskalne 2022, rastući tako najvećim tempom još od marta 1990. godine.

Godišnja cifra rasta potrošačkih cena podržana je višim cenama hrane, gorivom i novogradnjom, prema australijskom Birou za statistiku.

Podsećamo vas i da je novinar Telegrafa nedavno "zavirio" u prodavnice u Melburnu, gde se trenutno održava Australijan Open, a evo kakve cene je zatekao. Jedan australijski dolar, inače, vredi 76 dinara.

Video: U ovom hotelu su Australijanci zatočili Novaka, danas izgleda još jezivije

(Izveštač iz Melburna, Miloš Bećagović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nata

    27. januar 2023 | 13:35

    Ma oni su posebno ludi...nisu oni inovatori,nit idu korak ispred svih.Prvi ce se i cipovati,ni kartica im nece trebati.

  • Bubi

    27. januar 2023 | 16:24

    Nije narod kriv. Sa njima upravlja VELIKA Engleska. Večiti bledoliki, ružni i kolonijalisti. Stići će i njih teška muka, mnogo su toga zamesili. Bog sve vidi i sve zna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>