• 91

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sanja iz Beograda negoduje: "Doživela sam da kažem kako 1.000 dinara više nije ništa, u kesi mi 3 stvari"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pišite nam u komentarima kakva je situacija kod vas

  • 91
Potrošačka korpa, pare, dinari Foto: Shutterstock

U jeku inflacije, kada cene svakodnevno rastu, a plate ili stagniraju ili padaju, pravi je izazov "uklopiti" svoje prihode i rashode.

Većina ljudi se, barem u Srbiji, obično vodi metodom poređenja kada procenjuje cene (i to koliko su skočile), te tako, primera radi, obično se za reper uzima 1.000 dinara.

Šta smo sve mogli da kupimo sa jednom crvenom novčanicom pre 10 godina, šta pre godinu ili dve, a šta možemo danas?

Najveće svetske kompanije nastavljaju da najavljuju poskupljenja, jer nastoje da nadoknade veće troškove proizvodnje, a istovremeno, i manji, lokalni proizvođači i firme moraju da se "trkaju" sa rastućim rashodima.

Kako i uvek, sve je to na kraju na uštrb potrošača.

Krajem januara smo pisali o "divljanju" cena pilećeg mesa u Hrvatskoj; naime, vlada te zemlje je zamrzla cene celih pilića do aprila, što se odrazilo na rast cena pojedinih kategorija.

S druge strane, nije mnogo bolje ni u Srbiji. Pitali smo Beograđanku Sanju (60), šta je ona do skoro mogla da kupi za 1.000 dinara, a šta može danas - ovo je odgovor.

- Nekada sam za 1.000 dinara mogla da kupim kilogram pilećeg filea, koji je košta 400, zatim litar mleka i jogurta koje sam zajedno mogla da platim do 200 dinara; onda, kvalitetan hleb za 100 dinara, sezonsku salatu, čokoladu ili keks, i pirinač koji je koštao oko 120 dinara po kilogramu, a sada je triput skuplji - priča nam Sanja i dodaje:

"Pirinač danas ne možete naći za manje od 300 dinara, a ide i do 800. Za 1.000 dinara ovih dana mogu kupiti upola manje stvari: pola kilograma filea (350 RSD), jogurt i mleko za najmanje 300 dinara, hleb koji je sada već 150, i ni ceo kilogram pirinča."

Pišite nam u komentarima kakva je situacija kod vas: Šta ovih dana možete da kupite za jednu crvenu novčanicu srpskog dinara?

Video: Butkice i kolenice suše se na dragačevskom mrazu: Kineski radnici poprimili naše običaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    8. februar 2023 | 21:08

    Gospodjo Sanja radnica u pekari(uz svo poštovanje tih radnika) u Bg ima veću platu od direktora firme van Bg... Zamislite da vam je plata 30000 dinara.... Da hranite troje dece... I zamislite da plata nije redovna da nekada kasni i po 15 dana... Kako bi vi postupali... Sta da platite pre od toga... I recimo još uz to živite na selu.... Gde u 21 veku deca i dalje na livadici maloj igraju fudbal izmedju dva kolca pobodena... A evo danas gledam kako je gradonacelnik Bg otvorio igralište za ljubimce odnosno kerove.... Izadjite malo iz ušuškanog Bg... Koji pojede celu Srbiju.... Svi da radimo samo za vas Beogradjane ne mozemo da vas nahranimo i napojio.... A sad zamisli da gajis prase... Cistis...pojis....hranis...i onda treba da ga prodaš... A cena pala... Staviš na papir a ono pojelo samo sebe.... Odeš na pijac a onaj kaže mnogo skupo... A ti spustis cenu i na gubitku totalnom... A on se cenjka za 20 dinara.... Tuga, jad i čemer... A onda čuješ kako su svi stanovi u Beogradu na vodi prodani....nema nijedan ispod 70000 evra... I pored svega ćutimo i radimo... I nadamo se boljem u ovoj državi koja je napravila siromašne i bogate... Srednjih nema...

  • Paja trosak

    8. februar 2023 | 20:20

    Jel pominje neko,sem cena,gramazu?Opet su se "bajni" proizvodjaci dosetili da smanjuju kolicine...Pre neki dan,udjoh da kupim smrznute visnje,i gle cuda,umesto ranijih 400 gr,sada Frikom pakuje 300...i naravno,i ostalo razno voce,ista gramaza..Uskoro ce,druze plati,a dobices praznu kesu...

  • Jedna majka

    8. februar 2023 | 21:48

    Zivim vec par godina u Švajcarskoj i samo radi poredjenja Grand kafa 500 grama je u više njihovih trgovinskih lanaca jeftinija nego u Srbiji cena joj je oko 600 dinara . Ekonomski tigar nam udara duplu maržu da popuni budžet ….

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>