• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Banke morale da vrate građanima Srbije skoro 600 miliona dinara: Ovo su bile sramne prakse

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kazna je skoro 600 miliona dinara

  • 5
Banka klijenti kazna čekić sud Foto-ilustracija: Shutterstock

Zbog sramne prakse pojedinih banaka da svojim korisnicima neosnovano naplaćuju određene usluge, one su, kako saznajemo kažnjene sa 588 miliona dinara.

Odnosno, toliko iznosi ukupan ceh vraćenih sredstava, koji su banke morale da vrate građanima zbog neosnovane naplate.

Viceguverner Željko Jović rekao je u odgovoru na naše pitanje da NBS podstiče građane da se obrate banci ako osećaju poteškoće u otplati kredita, a da od banaka očekuje da budu proaktivne i nude reprogram. Posebno je istakao da se građani obrate servisu NBS za zaštitu korisnika.

U izveštaju u koji je Telegraf Biznis ranije imao uvid, navedeno je da je nekoliko primera nefer prakse banaka.

Na primer, nekorišćen bankarski račun ne može da pravi troškove.

Saznali smo i za slučaj jedne sugrađanke koja nije jedina imala sličan problem. A reč je o onemogućavanju podnošenja zahteva za dozvoljeno prekoračenje tokom porodiljskog odsustva. To je, kako je ocenjeno, diskriminacija trudnica i porodilja.

Naime, Narodna banka Srbije je, u skladu sa svojim nadležnostima po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, donela rešenja po pritužbama klijenata banaka i osiguravajućih društava, od čega je u nekoliko slučajeva izrečena i novčana kazna.

U postupcima po pritužbama, NBS je rešenjem nalagala otklanjanje konkretne nepravilnosti u odnosu na korisnika koji je podneo pritužbu i kada je to propisano zakonom izricala novčanu kaznu.

Bankarske garancije Foto: Shutterstock

Propisana novčana kazna za nepravilnosti u vezi sa primenom Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kreće se u rasponu od 80.000 do 1.000.000 dinara, a za nepravilnosti u vezi sa primenom Zakona o platnim uslugama od 50.000 do 800.000 dinara, podsećaju iz centralne banke.

Inače, stepen rasta kredita polako se usporava, iako su gotovinski krediti u prošloj godini porasli sa 623 na 661 milijardu dinara. Kada je reč o stambenim pozajmicama, one su sa 557 milijardi porasle na 628 milijardi dinara.

Dodatno, prvi put za poslednje dve godine februarska projekcija inflacije na nižem je nivou od novembarske, a efekti će biti još vidljiviji u 2024. godini zbog slabljenja pritisaka troškova za energente, navodi se u Izveštaju o inflacija NBS koji je predstavljen.

NBS apeluje na banke da se nađu klijentima kojima su rate kredita uvećane, i ponude neke od opcija za "spas", poput reprograma.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    15. februar 2023 | 22:56

    Ja već godinu ipo dana plaćam meseč o održavanje računa koji taj vremenski period nisam ni koristila. Na njemu ne postoji ni jedna promena osim što me svaki mesec zadužuju pa moram da uplaćujem održavanje jer me oteraju u ne dozvoljen minus. U pitanju je RF banka.

  • Misola

    16. februar 2023 | 12:39

    Meni je pre neki dan stigla koverta od NLB banke... Na nekoliko strana izvestaj da im nista ne dugujem, sve sa opisom njihovih usluga!! Nisam njihov klijent vise od decenije i sada bih da ih tuzim za uznemiravanje i pretrpljen stres

  • Branka

    16. februar 2023 | 11:35

    Poštovani,obraćala sam se banci za produženje roka kredita niko se nije udostojio da bilo šta kaže samo negiraju da ništa ne znaju o tome,još jedna stvar rata kredita mi je visoka sa fiksnom ratom,ali zbog visokog standarda života imam poteškoće u otplati.Rata kredita mi je nešto povećana,a fiksna je rata i to ne znaju da mi objasne,šta u tom slučaju trebam da uradim i kome da se obratim.Želim da ovo prihvatite ozbiljno.Hvala na razumevanju!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>