• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amerikanci oborili istorijski rekord: Zaduženi do guše na kreditnim karticama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukupan dug domaćinstava premašio je 16,9 biliona dolara

  • 1
plaćanje, kreditna kartica

Foto: Freepik

Da su kreditne kartice "mač sa dve oštrice", znaju svi koji su se "upleli" u rate ili bar nekad preterali sa kupovinom i potrošnjom, a malobrojni su oni kojima se to nikada nije desilo.

Stvar se, logično, dodatno pogoršava u danima krize. S jedne strane, ljudi imaju potrebu da štede i "stežu kaiš", ali su troškovi nekada toliko visoki - da im želje i planovi olako padaju u vodu.

Tako su i Amerikanci, po svemu sudeći, pošteno preterali. Dug građana SAD na kreditnim karticama porastao je blizu bilion dolara u četvrtom kvartalu 2022. godine, saopštila je Njujorška banka federalnih rezervi u svom kvartalnom izveštaju o dugu stanovništva, objavljenom u četvrtak, a prenosi RT.

Prema dostupnim podacima, stanja na kreditnim karticama nacije skočila su za 61 milijardu dolara - na 986 milijardi dolara u poslednja tri meseca u godini, što je rekordan nivo u čitavoj istoriji "merenja", od 1999.

Ukupan dug domaćinstava premašio je 16,9 biliona dolara.

Vlasti pripisuju ovaj porast zaduživanja "tvrdoglavo" visokim potrošačkim cenama, snažnoj potrošačkoj potrošnji i ponovljenim ključnim povećanjem kamatnih stopa, što je dovelo do skoro 20% viših kamata na kreditne kartice.

Takođe je primećeno da klijenti banaka češće odlažu otplatu kredita, što, prema stavu istraživača FED-a, "zabrinjava".

Trenutna cifra stanja na kreditnim karticama je veliki preokret u odnosu na 2020, kada su američki potrošači otplaćivali svoje dugove koristeći stimulativni novac - dobijen za vreme blokade kovida-19, i kada su smanjivali svoje ukupne troškove, kao što su putovanja, zbog pandemije.

To je dovelo do pada stanja na kreditnim karticama, na 770 milijardi dolara početkom 2021. u poređenju sa 890 milijardi dolara u istom periodu 2020. godine. Sveukupno, američki dug po kreditnim karticama porastao je za 130 milijardi dolara prošle godine, što je najveći godišnji rast u istoriji.

Analitičari očekuju da će Federalne rezerve ove godine usvojiti još nekoliko povećanja kamatnih stopa, što će povećati troškove pozajmljivanja na kreditnim karticama.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    20. februar 2023 | 09:32

    A niko ne kaže koliki je mesečni interes banke na bilionu. Nisu banke lude. Dok je ovaca tu je i vuna

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>