Štednja na TikToku: Da li su palačinke iz friteze podjednako dobre kao one iz tiganja?
Nedeljno popodne idealno je za dobar film i palačinke sa kremom ili džemom po želji. Ipak, do tog trenutka užitka očekuje vas dosta strpljenja, poprilično dugo stajanje za šporetom i značajan utrošak energije. Baš iz gore navednih razloga, jedna britanska novinarka, podstaknuta video snimcima sa TikToka, odlučila je da isproba pravljenje omiljenog slatkiša u fritezi na vruć vazduh.
"Kako pokušavam da uštedim na svojim računima za struju, bila sam znatiželjna da vidim da li će biti jeftinije da palačinke spremim u fritezi", napisala je ona za britanski Sun.
Šta mislite, kakav je ishod bio?
Kako Lusi dalje piše, jedna je od mnogih koji su u poslednjih nekoliko meseci investirali u fritezu, s obzirom na uvećanje računa za struju u Velikoj Britaniji.
Prema istraživanju britanske kompanije "Utilita", domaćinstva mogu da uštede 263.80 funti (oko 300 evra) godišnje, koristeći ovaj uređaj umesto šporeta.
Primera radi, za palačinke iz friteze bilo je potrebno svega 4 minuta i 40 sekundi, a na prvi pogled, rezultat je bio odličan.
Međutim, kada je Lusi okrenula palačinku sa druge strane, shvatila je da je ona poprilično živa i skoro pa gumena.
"Kao da jedete cipelu", navela je Lusi.
@thismumcooks Airfryer Pancakes - well done @Currys for a great marketing post but at least tell us all it doesn't work at the end 😉😉😂 #food #thismumcooks #pancakes #pancakeday #egg #airfyer #airfryerrecipes #currys #pancakehack #recipes #easyrecipes #homemade #hack #trick #justforfun ♬ Cooking Time - ZydSounds
Koliko košta priprema palačinki u fritezi?
Iako stručnjaci kažu da su friteze mnogo jeftinije za korišćenje od šporeta, ispalo je da su palačinke ovu novinarku stajale više nego da ih je pripremala u normalnim uslovima.
"Moja friteza ima snagu od 1500 vata i trebalo mi je 4 minuta i 40 sekundi da je spremim, što je 3,7 penija (oko 3,7 centi) dok jedna palačinka na ravnoj ploči staje 2,1 penija (oko 2,1 centa)", zaključila je Lusi.
Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu
(Telegraf Biznis)
Video: Otvoren prvi Inovacioni forum Srbija - Švajcarska
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sasa
Ko ima para da baci 5l ulja za dva ručka. Gde je to dobro. Jedino ako neko voli u istom ulju i da peče palačinke i ribu i piletinu. Koji su ovo naučnici budale. Pa svi smo imali ili probali friteze. I moja je završila u smeću jem me svaki ručak koštao kao u restoranu. A ako se ulje ne upotrebi nakon par dana uzegne i samo problem sa čišćenjem. Friteza je super za veći događaj puno gostiju a ne za 3clanu porodicu. Isto kao mašina za sudove imam ju nikad ju upalio nisam. Za restoran je ok.
Podelite komentar
Milan
I evo ga još jedna pametna sa tik toka.
Podelite komentar
Aca
Za lenstine sve je dobro. Sve u fritezi što se napravi ostavite da se ohladi i samo iscedite količinu ulja koje je u hrani i ne verujem baš da bi rekli da je dobro.
Podelite komentar