• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Berni Sanders: "15 najboljih menadžera fondova zarađuju više nego svi vaspitači u Americi zajedno"

Vreme čitanja: oko 2 min.

On tvrdi da preko 40 odsto nastavnika zarađuje manje od 60.000 dolara godišnje

  • 0
Bernie Sanders, Berni Sanders

Foto: Tanjug/AP

"15 najboljih menadžera hedž fondova na Volstritu zarade više novca za godinu dana nego svi vaspitači u Americi zajedno, preko 120.000 njih", rekao je senator Berni Sanders u videu koji je objavio na Tviteru i Jutjubu.

On tvrdi da preko 40 odsto nastavnika zarađuje manje od 60.000 dolara godišnje. U međuvremenu, prosečna plata menadžera hedž fonda u Americi je 136,723 dolara godišnje, prema sajtu Salary.com.

Naravno, učitelji i menadžeri hedž fondova zarađuju svoj novac na drugačijii način, što ovo čini poređenjem između jabuke i pomorandže prenosi Yahoo News.

Za razliku od nastavnika, menadžeri hedž fondova mogu izgubiti novac u bilo kojoj godini ako njihov fond ima klauzule o povratu novca i nema naknade za upravljanje.

Kompenzacije hedž fondova su povezane sa učinkom, što implicira da dobro plaćeni i najbogatiji menadžeri hedž fondova ujedno i najbolji po učinku.

Imajući to u vidu, ovo su tri najbogatija menadžera na svetu, i evo na šta se oni trenutno klade.

Rej Dalio

Neto vrednost: 19,1 milijardi dolara

Od marta, Rej Dalio drži 19,1 milijardi dolara u ličnom bogatstvu, što ga čini 82. najbogatijom osobom na svetu. Njegova firma, Bridgewater Associates trenutno ima preko 150 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, što ga čini jednim od najvećih hedž fondova na svetu.

Prema psolednjoj prijavi kompanije 13F, Daliov tim je dodao JP Morgan Chase i Banku Amerike u portofelj.

U međuvremenu, Procter&Gamble (PG) je bila jedna od od najvećih akvizicija, vredna 4.13 odsto ukupnog portefelja kompanije.

Džim Simons

Neto vrednost: 28,1 milijardi dolara

Džim Simons je drugi najbogatiji na listi, čije je lično bogatstvo procenjeno na 10 milijardi dolara više u odnosu na Reja Dalia.

Njegov hedž fond, stacioniran u Njujorku, Renaissance Technologies, ima 50 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.

Simons je nedavno dodao više akcija Epla u portofelj, dok je najveći udeo u portofelju Novo Nordisk. Međutim, investiciona strategija fonda je komplikovana i zasnovana na statističkim obrascima i "neslučajnim" događajima na tržištu.

Zato portfolio akcija možda ne objašnjava Simonsovu ukupnu izloženost tržištu.

Ken Grifin

Neto vrednost: 35 milijardi dolara

Ken Grifin je najbogatiji menadžer hedž fondova. Ima 80 odsto udela u Citadel Securities, hedž fondu sa sedištem u Majamiju, sa preko 57 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.

Nakon što je prošle godine zaradio 16 milijardi dolara kroz svoje investicije, Citadel je postao najuspešniji hedž fond na svetu. Firma je nedavno kupila akcije Netfliksa, prema najnovijoj prijavi kompanije 13F.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>