• 7

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upozorenje stručnjaka: Ove 4 stvari nikada nemojte da nosite u novčaniku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vešt prevarant može da upotrebi vaše račune da nazove kompaniju koja vam je izdala karticu

  • 7
Džeparenje, krađa novčanika iz džepa Foto: Shutterstock

Gubitak ili krađa novčanika može biti prilično frustrirajuća situacija, a da biste to lakše podneli, stručnjaci savetuju da neke stvari nikada ne držite u novčaniku.

Računi

Brandon King, osnivač firme Home Security Heroes, navodi da bi trebalo da prestanemo da držimo račune u novčaniku jer upravo putem njih se mogu izvući informacije o transakciji, podaci o bankovnom računu ili kupovnim navikama.

- Vešt prevarant može da upotrebi vaše račune da nazove kompaniju koja vam je izdala kreditnu karticu i dobije više informacija o vašem računu - navodi King

Lozinke

Ovo je verovatno mnogima očigledno i samo po sebi jasno, ali i dalje neki drže važne lozinke, PIN-ove kartica ili alarma u novčaniku.

- Nemojte to činiti, nemojte lozinku zapisati ni na papir. Čuvanje popisa vaših lozinki, PIN-ova ili alarmnog koda u novčaniku veliki je rizik za identitet, što lopovu olakšava krađu - savetuje King.

Bolja opcija je da koristite menadžer za lozinke, jer su takve aplikacije mnogo sigurnije.

Ključevi

Iako se čini prilično zgodnim držati ključeve u novčaniku, to baš nije sigurna opcija, pogotovo jer u novčaniku držite i dokumente na kojima je navedena vaša adresa pa lopovi vrlo lako mogu doći do vašeg doma.

- Ako izgubite novačanik, morate onda promeniti i brave na vratima pa će trošak biti dosta veći - navodi Vejn Behtol, viši poreski računovođa.

Kreditne kartice

Ako nosite kreditnu karticu sa sobom u novčaniku, veća je šansa da ćete potrošiti više novca nego što ste planirali. Ako je ostavite kod kuće, lakše ćete paziti na svoju potrošnju.

Osim toga, ako nosite više kartica, novca i dokumenata sa sobom, novčanik može izgledati prilično naduvano, a tako postaje privlačna meta lopovima, navodi Bestlife.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ред

    21. april 2023 | 16:16

    Ко држи кључеве у новчанику????

  • Ccc

    21. april 2023 | 18:27

    Sta ce mi onda novcanik ako nista ne smem da nosim u njemu😂

  • Darko

    21. april 2023 | 17:30

    Kakav genijalan savet, nemojte da nosite kartice u novcaniku...kupovacu pogledom sve....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>