Ova tri flajera iz iste ćevabdžinice pokazuju kako su se povećavale cene obroka

 
Čitanje: oko 1 min.
  • 20

Ako se neko zapitao da li cene hrane stvarno skaču tempom kojim nam se čini, portal Telegraf Biznis uporedio je koliko su u jednoj ćevabdžinici promenili cene u poslednjih nekoliko meseci.

Dokaz za drastičan skok cena su flajeri ostavljani u poštansko sanduče nakon svake promene cena. Na njima se najbolje vidi uticaj skoka cena sirovine na krajnji proizvod.

Zanimljivo je da nema proizvoda, bio on od piletine ili svinjetine, koji nije menjao cenu tri puta za poslednjih nekoliko meseci, a još je interesantnije što se uporedo menjao i minimalni iznos za besplatnu dostavu. 

Tako je pre nešto više od pola godine minimum za dostavu iznosio 600 dinara, da bi se potom promenio na 800, a na kraju i na 1.000 dinara.

Cena male pljeskavice u početku je iznosila 170 dinara, da bi potom skočila na 240, a na kraju i na 260 dinara. Za veliku pljeskavicu prvo je trebalo da se izdvoji 250 dinara, potom 330 i na kraju 350 dinara.

Cene, roštilj Foto: Pixabay, Privatna arhiva

Pljeskavica na kajmaku skočila za 110 dinara, sa 270 na 380, a skočila je i cena somuna, sa 30 na 70 dinara, a pribor koji se dobijao besplatno, u poslednjem se flajeru naplaćuje 30 dinara.

Slična je situacija i sa pilećim proizvodima. Tako je punjeni batak skočio sa sa 280 na 370 i na kraju 390 dinara, a pileće belo meso kretalo se od 260 dinara, preko 340, pa sve do 370 dinara.

Cena kilograma mešanog mesa išla je od 950 dinara, pa je skočila na 1.350 i na kraju na 1.550 dinara.

(Telergaf Biznis)

Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mesar

    22. april 2023 | 08:41

    Još kada bi potrošači znali da navedena gramaža mora da bude u NETO odnosno pečenom obliku artikla, a ne u svežem.

  • Pitanje

    22. april 2023 | 10:24

    Kako je onda inflacija 16% na godišnjem nivou?

  • A. P

    22. april 2023 | 08:40

    Sami sebi prave inflaciju, izraslo iz svake kontrole.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>