• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Generacija Z kupuje najveći broj nekretnina: Kako se njima tako posrećilo i zašto su milenijalci nasamareni?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekonomska kriza 2008. godine značajno je uticala na milenijalce

  • 0
stan, useljenje

Foto: Shutterstock

Generacija Z su možda nova deca u bloku, ali kada je reč o kupovini nekretnine dolaze na vrh liste javlja Business Insider.

Tokom prošle godine, 30 odsto dvadesetpetogodišnjaka posedovalo je svoj dom, što je za 2 odsto više od milenijalaca i 27 odsto više kada je reč o generaciji X, kada su oni bili njihovih godina, pokazuju podaci brokerske kuće.

Dakle, kako je generacija Z stekla konkuretnu prednost? Sve se svodi na zdravo tržište rada kaže Deril Ferveder, glavni ekonomista u Redfin-u.

- Ima mnogo veze sa vremenom kada je Generacija Z ušla na tržište rada, u odnosu na milenijalce - priča ekonomista.

Usled recesije tokom 2008. godine, milenijalci su imali mnogo teže vreme da uspostave sebe finansijski.

Generacija, koju čine ljudi rođeni između 1997. i 2012. godine, imala je velike koristi od tržišta rada koje se oporavilo od ranih dana pandemije.

Više od 24 miliona radnih mesta je dodato ekonomiji od aprila 2020. godine, a ukupna zaposlenost sada premašuje nivoe pre pandemije, prema američkom Birou za statistiku rada.

Sa većim izgledima za posao, a takođe i većim platama, Gen Z je bila u dobroj poziciji da iskoristi niske kamatne stope koje su pomogle da podgreju ludnicu kupovine kuća tokom 2020. i 2021. godine.

- Niske kamatne stope na hipoteke, mogućnost da se presele negde gde je pristupačnije zahvaljujući radu na daljinu i neravnine u njihovim platama pomogle su nekima da uđu na tržište nekretnina - dodaje ekonomista.

(Telegraf Biznis)

Video: Kristinin posao je da procenjuje talente: Evo kako prepoznaje da li ste pod stresom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>