• 18

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvomajski uranak nikad skuplji: Najviše novca daćemo na meso, ali ni piće nije mali trošak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći trošak ove godine biće meso koje je ranijih godina moglo da se kupi za mnogo manje novca

  • 18
Prvi maj, Košutnjak

Foto: Nikola Tomić

Prvi maj nam se prišunjao neprimetno, nakratko stavljen na stranu zbog lošeg vremena, ali činjenica da će vremenske prilike verovatno ići na ruku odlasku na tradicionalni uranak, navele su ljude da se brže bolje organizuju. 

Da su mnogi čekali poslednji trenutak govori i činjenica da su rafovi sa opremom za odmor u prirodi i roštiljanje u marketima puni, a da su proizvodi već nekoliko dana na popustu. 

Tako je za 2,5 kilograma ćumura već sada potrebno izdvojiti 350 dinara, dok je do nedavno bio 500. Komplet plastičnih tanjira košta oko 200 dinara, ražnjići 100, čaše 200, plastični escajg stotinak dinara, a za kocke za uplatu potrebno je izdvojiti oko 300 dinara. Ove godine u ponudi marketa nalazi se i jednokratni roštilj koji je sa 1.800 dinara sada snižen za duplo, na 900 dinara.

Za gajbu piva potrebno je izvojiti oko 1.500 dinara u proseku, jer cene variraju u zavisnosti od brenda, a za gaziranje sokove u dvolitarskoj ambalaži oko 150 dinara po komadu. Flaša obične vode košta 50, a kisele 60 dinara.

Najveći trošak ove godine biće meso koje je ranijih godina moglo da se kupi za mnogo manje novca. Tako je za kilogram ćevapa i pljeskavica potrebno dati oko 600 dinara, za pileći file 700, za svinjske šnicle 800 dinara, a za roštilj kobasice minimum 500 dinara. Čak i pileća krilca ove godine su poskupela i koštaju oko 400 dinara.

Ko ne želi da pali vatru i ne uživa u pripremi mesa, može naručiti kilogram gotovog roštilja koji košta oko 1.500 dinara.

Kada se na to doda gorivo za odlazak u prirodu, ovo će biti jedan skup Prvi maj. Ono što je pozitivno u celoj priči je što će vreme biti lepo u većem delu zemlje i što su ponedeljak i utorak neradni dani, pa će mnogi iskoristiti ovaj mini odmor da pobegnu iz gradova.

(G. M)

Video: Butkice i kolenice suše se na dragačevskom mrazu: Kineski radnici poprimili naše običaje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    28. april 2023 | 20:51

    Prvi maj je praznik rada. Tog dana radnici i sindikati izlaze na ulice i traže bolje uslove rada. U Srbiji neradnici bez sekunde radnog staža zauzmu šume i parkove, pale vatre, prežderavaju se i opijaju, ostavljaju tone đubreta za sobom a neretko i požare.

  • Ha

    28. april 2023 | 19:55

    Ima da spavam ceo dan tog dana

  • ПСИХОПАТА

    28. april 2023 | 20:41

    Ја не дајем ни динара за 1 Мај цео дан спавам.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>