• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deca se izborila za povećanje džeparca veće od inflacije: Najbolje su prošli šestogodišnjaci

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najviše novca su dobijali mladi od 16 do 17 godina, u proseku 12,75 funti nedeljno

  • 1
Dečak, novac Foto: Shutterstock

Deci u Velikoj Britaniji skočio je iznos koji im roditelji daju za džeparac, čak i više nego što je porasla inflacija. 

Dok se milioni roditelja bore za povećanje plata koje ide u korak sa troškovima života, mladima u Velikoj Britaniji povećan je prosečan godišnji prihoda za 11 odsto, i tako je premašio čak i inflaciju zabeleženu u ovoj zemlji.

Brojke o džeparcu i zaradi dece, deo su studije o "ekonomiji mladih" u Velikoj Britaniji, koja je otkrila da su šestogodišnjaci ostvarili najveće "povećanju plata", jer im je džeparac u proseku povećan za 34 odsto za godinu dana.

U međuvremenu, prosečna zarada od čuvanja dece skočila je za 24 odsto za godinu dana na 20 funti, dok su neka pametna deca uspela da dobiju novac od svojih roditelja za "poslove" kao što su kuvanje kafe ili osmeh na slikanju za porodičnu fotografiju.

Podaci su zasnovani na finansijskim podacima više od 125.000 dece i prikupljeni su na osnovu aktivnosti korisnika na aplikaciji za džeparac NatVest Rooster Money i pripejd debitnoj kartici.

Bilo da se radi o roditeljima koji su želeli da zaštite finansije svoje dece od najgore krize troškova života, ili o poboljšanju sposobnosti mladih da pregovaraju o boljoj zaradi, studija sugeriše da su britanska deca finansijski prošla mnogo bolje od mnogih odraslih.

Glavni zaključak je bio da su prosečne "zarade" mališana porasle za 11 odsto na 333,84 funti godišnje, ili 6,42 funti nedeljno, što je više od inflacije koja je na vrhuncu iznosila 10,4 odsto.

Umesto da se obavežu na isplatu fiksne redovne sume, roditelji su skloniji jednokratnim isplatama, koristeći posebne prilike i dobro ponašanje kao priliku za dodatnu velikodušnost.

Najviše novca su dobijali mladi od 16 do 17 godina, u proseku 12,75 funti nedeljno.

(Telegraf Biznis)

Video: Braća su hobi pretvorila u biznis: Zajedno nemaju ni 18 godina, a već zarađuju "ozbiljnu" lovu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    20. maj 2023 | 11:21

    Mališani su sve to uradili, bez blokade puteva. Svaka cast!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>