• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hebrejska Biblija je drugi najskuplji spis prodat na aukcijama ikada: Evo koliko je plaćena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veruje se da je Codex Sassoon napravljen negde između 880. i 960. godine. Ime je dobio 1929. godine kada ga je kupio David Solomon Sassoon

  • 0
Biblija Foto: Tanjug/AP

Hebrejska Biblija stara 1.100 godina, jedan od najstarijih preživelih biblijskih rukopisa na svetu, prodata je u Njujorku za 38 miliona dolara.

Codex Sassoon, spis u kožnom povezu, rukom pisan pergamentni tom koji sadrži skoro kompletnu hebrejsku Bibliju, kupio je bivši američki ambasador u Rumuniji Alfred H. Moses u ime Američkih prijatelja ANU i poklonio Muzeju jevrejskog naroda u Tel Aviv, gde će se pridružiti kolekciji, navodi se u saopštenju aukcijske kuće Sotheby's.

Specijalista za judistiku Sotheby's Šeron Liberman Minc rekla je da cena od 38 miliona dolara, koja uključuje honorar aukcijske kuće, "odražava duboku moć, uticaj i značaj hebrejske Biblije, koja je nezamenljiv stub čovečanstva".

To je jedna od najviših cena za rukopis prodat na aukciji. Jedina viša cena je retka kopija američkog ustava prodata 2021. godine za 43 miliona dolara. Lesterski kodeks Leonarda da Vinčija prodat je za 31 milion dolara 1994. godine.

Minc je rekla da je "apsolutno oduševljena ovim monumentalnim rezultatom i da će se Codex Sassoon uskoro vratiti u Izrael, izložen da ga svet vidi".

Veruje se da je Codex Sassoon napravljen negde između 880. i 960. godine. Ime je dobio 1929. godine kada ga je kupio David Solomon Sassoon, sin iračkog jevrejskog poslovnog magnata koji je svoj dom u Londonu ispunio svojom kolekcijom jevrejskih rukopisa.

Njegovo imanje je razbijeno nakon što je umro, a biblijski kodeks je Sotheby's iz Ciriha prodao 1978. godine Britanskom železničkom penzionom fondu za oko 320.000 dolara, ili 1,4 miliona dolara.

Penzijski fond je prodao Codex Sassoon 11 godina kasnije Jacku Safri, bankaru i kolekcionaru umetničkih dela, koji ga je kupio 1989. godine za 3,19 miliona dolara, a koji je bio na strani prodavca na ovoj poslednjoj aukciji.

(Telegraf Biznis)

Video: Aukcija ribe na đerbanskom marketu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>