• 9

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto Srbi ne uzimaju stambene kredite u dinarima? Proveravali smo koje su prednosti, učešće je jedna od njih

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema našim saznanjima, obim novoodobrenih stambenih kredita u dinarima u prethodnih 12 meseci (tj. u periodu april 2022 - mart 2023) iznosio je 674 miliona dinara

  • 9
Zasto srbi ne uzimaju stambene kredite u dinarima, Biznis Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kupovina stana je jedna od najvećih životnih odluka. Bilo da kupujete stan na kredit, kao svoj budući dom, bilo da želite da ga izdajete, poželjno je da obratite pažnju na nekoliko stvari koje vam mogu biti veoma važne kada se uselite.

Najvažnja je svakako kakav kredit ćete da podignete (ukoliko na taj način stičete svoju nekretninu). S tim u vezi i u kojoj valuti. 

Rast euribora više nije vest i koliko će još rasti, to ne mogu da kažu ni najveći poznavaoci ekonomije. Upravo ta neizvesnost brine građane koji imaju kredite ili tek planiraju da se zadužuju. To ne čudi s obzirom na to da su već imali neprijatno iskustvo sa kreditima koji su bili indeksirani u švajcarskim francima.

Postavlja se onda pitanje, da li je dinar konačno zanimljvija opcija? Kažemo "konačno", jer godinama krediti indeksirani u evrima su uglavnom prisutni na tržištu.

Proveravali smo zašto je to tako i da li može da se promeni.

Prema našim saznanjima, obim novoodobrenih stambenih kredita u dinarima u prethodnih 12 meseci (tj. u periodu april 2022 - mart 2023) iznosio je 674 miliona dinara, dok je obim novoodobrenih devizno indeksiranih stambenih kredita iznosio 120,4 milijarde dinara. Razlika je jasna.

Međutim, koji su najčešći razlozi zašto se građani naše zemlje pre odlučuju za kredite u evrima?

"Građani se češće odlučuju da uzmu kredit u evrima, pre svega, zbog nižih kamatnih stopa. Primera radi, prosečna kamatna stopa na novoodobrene dinarske stambene kredite u martu 2023. iznosila je 13,1%, a na evroindeksirane stambene kredite 6,1%", kažu za Telegraf Biznis u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Iako je kod evro-kredita kamata niža, rizik je veći u smislu promene kursa valuta. Dodatno, ima još prednosti stambenih kredita u dinarima.  Građani često ističu da im pogoduje opcija koju mogu da ispregovaraju, a to je da nema učešća.

"S obzirom na to da većina građana Srbije ostvaruje prihode u dinarima, to je i osnovna prednost zaduživanja u dinarima jer u tom slučaju nisu izloženi valutnom riziku. Ta činjenica dobija dodatno na važnosti kod stambenih kredita, koji su uglavnom dugoročni. Takođe, kada su u pitanju dinarski stambeni krediti, ukazujemo da minimalno učešće nije propisano", objašnjavaju u NBS za naš portal.

S druge strane, napominju, opšte pravilo je da banka može fizičkom licu odobriti stambeni kredit u stranoj valuti ili u dinarima s deviznom klauzulom uz minimalno učešće od 20%, odnosno za kupovinu prve stambene nepokretnosti uz minimalno učešće od 10%.

Banka, plaćanje kredita, rata za kredit, biznis Foto: Shutterstock

Da li je moguće motivisati tržište?

Dosta je do lične procene, često se kaže "ko ne plati na mostu, plati na ćupriji", i potrebno je sa vašim bankarom da prođete sve opcije kako biste razumeli u kojoj ste poziciji i šta vašoj platežnoj moći najviše odgovora. Slično savetuju i u NBS:

"Svim ekonomskim subjektima potrebno je ukazivati na postojanje valutnog rizika tj. na važnost usklađivanja valutne strukture obaveza i imovine, kao i prihoda i rashoda. U tom smislu za dužnike je najbolje da se zadužuju u valuti u kojoj ostvaruju prihode, pošto u tom slučaju neće biti izloženi valutnom riziku", kažu u centralnoj banci za Telegraf Biznis.

Kako se kreće dinar

Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,2797 dinara za evro. Dinar je prema evru zadržao istu vrednost kao pre mesec dana, na godišnjem nivou jači je za 0,2 odsto, a od početka godine je nepromenjen.

Zvanični kurs dinara prema dolaru je danas slabiji za 0,4 odsto i iznosi 109,2193 za dolar.

Dinar je prema dolaru slabiji za 2,9 odsto nego pre mesec dana, na godišnjem nivou je jači za 0,5 odsto, a u odnosu na početak godine je jači za 0,9 odsto.

U kojoj valuti vi uzimate kredit, da li biste se okrenuli dinaru? Pišite nam u komentarima ili nam odgovorite u našoj anketi: 

U kojoj valuti vi uzimate kredit

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    25. maj 2023 | 14:14

    Zato sto se stanovi kupuju za kes. Ostavila tetka iz inostranstva.

  • Peki

    25. maj 2023 | 14:20

    Hvala roditeljima i hvala Tebi druže Tito na 🏠

  • kredit

    25. maj 2023 | 16:26

    sto autor ovog clanka nije napisao koja banka daje stambeni kredit u dinarima i pod kojim uslovima,sto se malo ne igrate novinara pa proverite po kojim kamatama se daju stambeni krediti kod nas a pod kojim u Madjraskoj ili u Austriji,ili Italiji na primer...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>